Iniţiativă îndrăzneaţă a unei trupe de teatru independent din Oradea. Pe un portal specializat în susţinerea proiectelor, tinerii actori au lansat ideea unui festival într-un spaţiu nonconformist - o sinagogă construită la începutul secolului trecut. Apelul adresat internauţilor a prins imediat. Aşa au reuşit să strângă banii necesari, iar miercuri au dat startul festivalului.
"Teatrul este şi trebuie să fie un catalizator social, care propune un dialog direct şi nemijlocit cu membri comunităţii din care face parte."
Mesajul actorilor s-a răspândit repede printre iubitorii de cultură din mediul online. Spre surprinderea inițiatorilor, bani au venit atât din ţară, cât şi de peste hotare. În 20 de zile s-au strâns peste 7000 de lei, suficienți pentru transportul, cazarea şi masa invitaţilor la festival.
"Se spune că poţi să fii bogat în viaţă în două feluri: să ai foarte mulţi bani sau să ai foarte mulţi prieteni. Ei bine, noi avem foarte mulţi prieteni. Am avut prieteni care ne-au susţinut încă de la început şi care efectiv şi-au sunat oameni din ţară, din străinătate. A fost o reţea imensă", spune Ioana Ciobanu, consultant artistic al Studio Act.
Pentru gestul lor, donatorii au fost răsplătiţi de actori. În funcţie de suma donată, au primit bilete la spectacolele din cadrul evenimentului dar şi afişe.
"Am donat 50 de lei, pentru că îmi doresc ca în România acest tip de evenimente sau de acţiune de crowd founding, cum îi zice în limba engleză să se întâmple mai des pentru susţinerea ideilor mici care poate nu au o putere financiară în spate, dar au putere creativă în schimb", spune Daniel Ciobanu.
Şi Dora Cernău a donat 100 de lei: "Cu toţii trebuie să contribuim cât putem chiar dacă e vorba de o sumă modică, ca să ne sprijinim oraşul, să se dezvolte."
Festivalul care a debutat miercuri are loc într-o clădire veche, o sinagogă ridicată în 1915. Actorii o folosesc gratuit și au amenajat înăuntru o sală de spectacole.
"Vrem să dezvoltăm mai departe acest spaţiu pentru teatru şi nu numai pentru teatru, ci şi pentru alte spectacole, alte forme de artă, pictură, fotografie, film", spune actorul Eugen Neag.
În toate cele patru zile de festival, orădenii vor putea vedea spectacole puse în scenă de actori din ţară şi îşi vor putea dezvolta aptitudinile în cadrul unor workshop-uri de improvizaţie sau oratorie.
"Cred că îmi va fi foarte util în viaţă pentru că simt că am nevoie să îmi dezvolt imaginaţia şi să îmi creez acest spirit de improvizaţie."
"O să facem nişte exerciţii de încălzire, o să ne şi distrăm un pic pentru că e nevoie de bucuria asta a jocului şi apoi o să aplicăm câteva exerciţii de la Chris Johnstone, exerciţii pe care le facem şi noi în spectacolele noastre de improvizaţie şi apoi după patru zile o să finalizăm cu un mini spectacol", explică Alin Stanciu, actor.
Manifestarea culturală se va încheia în 27 august, când e programată prima producţie a teatrului Studio Act, iniţiatorii festivalului din Oradea.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuţa