Faţadele mai multor clădiri din Oradea au devenit locurile preferate ale pasionaţilor de grafitti. Sunt gesturi de vandalism, care strică aspectul oraşului, spun cei trei consilieri locali, care au decis să ia atitudine.
"Sunt niște chestiuni ilegale în unele zone: aici nu a fost făcut cu acordul proprietarilor - e o chestie pe care noi o considerăm vandalism până la urmă. Dacă este cu acordul proprietarului, nu sunt probleme", spune Sebastian Lascu, consilier local.
"Noi încercăm să corectăm și această încercare de a le remedia trebuie să se manifeste la cât mai multe clădiri din oraș, pentru a dispărea zona aceasta obscură a street art-ului", explică Adrian Felea, consilier local.
Consilierii şi-au cumpărat vopseluri şi bidinele şi au ales culorile potrivite, după care au trecut la treabă.
"Pe Decebal nu a fost mai ușor, pentru că a fost o culoare deschisă pusă peste una închisă, peste negru, dar aici, pe Republicii, a fost mult mai simplu", spune Teofil Filimon, consilier local.
Proprietarii clădirilor de pe au fost șterse desenele spun că nu au putut face nimic contra celor care realizează grafitti.
"Am văzut: erau doi elevi - 17-18 ani - seara, pe la 10 și jumătate. A văzut o vecină, dar până a coborât din mașină, au fugit."
"Este într-adevăr o formă de artă, artă stradală îi spunem noi, dar asta nu înseamnă că oricine cu niște spray-uri colorate în mână face artă. Așa cum nu oricine cu o pensulă în mână și pânză este artist", susţine Doina Tătar, profesor de arte.
Inițiatorii proiectului de curățare a fațadelor îşi doresc ca artiştii care fac graffiti să le realizeze doar în zone acceptate de comisia de estetică urbană a Primăriei Oradea. Pentru asta va fi organizat un concurs de idei, premiat cu 10 mii de lei.
Cei trei consilieri consideră că suma necesară ștergerii înscrisurilor din pasaje ar fi mai mare decât premiul dat artiştilor pentru a picta pereții cu motive inspirate din simbolurile orașului.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi