A trecut încă un an în care nepăsarea autorităţilor şi timpul şi-au pus amprenta peste casa de la Bădăcin a marelui om politic Iuliu Maniu. Pentru că banii strânşi din donaţii s-au epuizat, lucrările de restaurare a clădirii au fost oprite mai bine de jumătate de an. Acum muncitorii încearcă să conserve acoperişul, pentru ca tot ce s-a făcut până acum să nu se deterioreze.
Lucrările de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu au început în luna noiembrie a anului trecut. Cu cei 200 de mii de lei adunaţi din donaţii la iniţiativa preotului din Bădăcin au fost consolidaţi fundaţia şi pereţii conacului.
"Casa se deteriora pe zi ce trece. Văzând că statul nu se implică sub nicio formă, chiar am făcut nenumărate solicitări, am început în 2015 o campanie de strângere de fonduri", susţine Cristian Borz, preotul paroh din Bădăcin.
Însă banii s-au epuizat repede, aşa că lcrările la casa memorială a lui Iuliu Maniu au fost oprite mai bine de jumătate de an din cauza lipsei fondurilor. De abia de o săptămână, muncitorii au început să lucreze, din nou, la conservarea acoperişului care stă să se prăbuşească.
"Încercăm să schimbăm ţiglele care sunt sparte, să înlocuim căpriorii care sunt rupţi, ca în timpul iernii, din cauza precipitaţiilor sau a greutăţii zăpezii să nu ne trezim că acoperişul s-ar rupe şi ar deteriora, sigur, şi lucrările deja făcute", spune preotul paroh din Bădăcin.
"Încercăm să salvăm ce se mai poate. Să ţină până în primăvară când dăm jos tot acoperişul. Până vine zăpada trebuie să facem lucrul acesta, că altfel, cine ştie, s-ar putea să nu biruie până în primăvară", completează Ferenc Dull, muncitor.
Ridicată în 1879 de către tatăl lui Iuliu Maniu, casa a avut mai multe destinaţii după ce a fost preluată de comunişti. Pe rând, a fost depozit de îngrăşăminte, gospodărie agricolă de stat, tabăra pentru pionieri şi, ultima dată, centru pentru copii cu handicap sever.
Niciunuia dintre chiriaşi nu i-a păsat de starea conacului, care a revenit abia în 2008 moştenitoarei de drept a averii lui Iuliu Maniu, Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Aşa că, daca nu ar fi început restaurarea, casa nu ar mai fi fost astazi în picioare, explică părintele.
Acesta mai are o speranţă că lucrările de refacere vor continua: "Suntem pe o listă la Institutul Naţional al Patrimoniului şi noi sperăm că vom intra în programul naţional de restaurare, dar asta depinde de fondurile care vor fi alocate Ministerului Culturii din buget pe anul 2017."
Locuitorii din Bădăcin îşi amintesc şi acum, cu nostalgie, cum arăta casa în vremurile ei de glorie. Astăzi, dorinţa lor este ca respectivul conac să-şi dobândească frumuseţea de odinioară şi să fie transformat în muzeu.
"Cu timpul s-a transformat în ce există acum, sigur că ar fi de dorit ca această casă să fie reabilitată şi să fie un muzeu adevărat."
"Sperăm că, cu ajutorul lui Dumnezeu, până la urmă se va face, se va termina aşa cum a fost ea cândva şi să ajungă un muzeu frumos pentru naţiunea română şi pentru satul Bădăcin."
Pentru restaurarea casei de la Bădăcin ar fi nevoie de 350 de mii de euro. Cei care vor să doneze o pot face în conturile deschise în cadrul campaniei "Salvaţi Casa Memorială Iuliu Maniu".
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă