Pentru generaţii întregi, abecedarul a fost cartea de căpătâi a primului an de şcoală. Este cartea din care copiii învaţă să scrie şi să citească în limba română. Anul şcolar 2014-2015 este primul din istoria recentă a învăţământului românesc în care abecedarul va ajunge după manualul de limba engleză, de exemplu.
"În aceste zile se distribuie aproximativ 11.500 de manuale, mai puţin manualele de limbă şi comunicare română, clasa I", spune Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Şi nimeni nu pare să ştie când anume se vor distribui noile abecedare. Elevii din clasele I trebuie să se descurce cu manuale vechi, rupte şi mâzgălite.
"- Ăsta-i mai frumos.
- Şi celălalt?
- Mai rupt, mai scânţelit."
"- Este rupt şi mâzgâlit şi...
- Cât de repede crezi câ va ajunge manualul nou la tine?
- Nu ştiu."
"Cât de curând, fiindcă pe manuale nu pot să citim, să învăţăm pe ele."
Cadrele didactice spun că în aceste condiţii se descurcă destul de greu.
"Suntem acolo undeva între cel vechi şi ceea ce ne gândim noi că ar putea să fie. Întreabă, dar le spun "cât de curând o să apară". Când o să apară o să vină la şcoli", susţine Valentina Cornea, învățătoare.
"Le-am răsfoit şi eu şi consider că sunt chiar foarte necesare pentru copii", consideră Andrea Boroș, învățătoare.
Şcolile îşi comandă manualele de pe site-ul ministerului Educaţiei - manuale.edu.ro. Dacă în cazul altor materii există variante de edituri, în dreptul abecedarului nu figurează deocamdată nicio ofertă.
"În momentul în care ni se va comunica că au fost aprobate o anumită editură sau a îndeplinit condiţiile şi criteriile necesare vom merge şi vom ridica şi acest manual", explică Florica Anca Şandra, directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Drăgeşti.
În județul Bihor ar trebui distribuite anul acesta peste 26 de mii de manuale. 4230 dintre ele sunt abecedarele pentru elevii de clasa I.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi
Editor montaj: Călin Lazău