Fântâna din centrul comunei Ceica atrage zilnic sute de persoane care vin aici după apă. Asta chiar dacă un afiş îi avertizează că apa nu este potabilă.
"Această discuţie privind fântâna a ajuns şi în consiliul local, la propunerea oamenilor, ceea ce a dus la concluzia că această fântână nu se poate închide pentru că ar fi o problemă pentru noi", susţine Florin Corb, primarul comunei Ceica.
Medicii spun că pericolul este cât se poate de real. Analizele de laborator indică pentru amoniacul conţinut în acestă apă o concentraţie de 9,6 miligrame pe litru, în condiţiile in care o valoare normală ar fi de 0,6 miligrame.
"- Din '91 este făcută fântâna, nu a murit nimeni de ea de apa aceasta.
- Dar analize actuale nu au ieşit bine!
- Din Oradea până la Ceica şi de la Ceica până la Beiuş toţi vin cu 20 de damigene şi duc apă, nu moare nici unul."
"Îi rugăm să ţină cont de recomandările specialiştilor, de atenţionarea afişată, care se conformează unor cerinţe a directivelor europene a apei potabile", susţine Lăcrimioara Moca, chimist în cadrul DSP Bihor.
"Aş sublinia impactul negativ asupra sănătăţii copilului mic şi sugarului. Este categoric interzisă utilizarea de către copii a acestor ape, pentru că se poate ajunge la boala albastră", atrage atenţia dr. Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.
Consumul îndelungat de apă care conţine amoniac sau arsen sau nitriţi sau nitraţi duce la apariţia sau poate duce la apariţia unor îmbolnăviri cronice a organelor interne ficat, rinichi, intestin ori stomac, avertizează medicii.
Zeci de astfel de fântâni publice din Bihor sunt privite ca adevărate izvoare de sănătate, însă, în realitate, nu sunt potabile.
"La arsen concentraţia maxim admisă este 10 micrograme la un litru şi avem situaţii cu depăşiri de până la 8 ori", spune Lăcrimioara Moca.
Depăşiri importante ale valorile admise s-au înregistrat anul acesta la sursele de apă din Batăr, Sălard, Avram Iancu, Săcădat, Tulca, Remetea, Sâmbăta, Ceica, Mădăras şi Balc.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă