După ce Ministerul Educaţiei nu a rambursat o sumă de 18 milioane de lei, bani care ar fi trebuit să acopere finanţarea proiectelor care se desfășoară în Universitatea Oradea, unitatea de învățământ superior nu mai are fonduri. Motiv pentru care, din luna septembrie, Senatul se chinuie să găsească o bancă dispusă să-i acorde o linie de credit. Iar pentru a-i convinge pe bancheri că merită fondurile, au decis să ipotecheze clădirea facultăţii de medicină.
Sorin Curilă - președintele Senatului Universității
„Înainte de a pleca în vacanță, s-a aprobat începerea demersurilor din partea conducerii executive. Senatul a aprobat demararea acestei proceduri de angajare a unei linii de finanțare"
Chiar dacă este convins că singura soluție de a obține bani este să acceseze linia de creditare, rectorul Universității Oradea se teme că fondurile de la minister nu vor ajunge la timp pentru a acoperi ratele creditului.
Constantin Bungău - rectorul Universității din Oradea
„Nu mi-e frică că nu-i vom da înapoi, înseamnă 10.000 de euro pe lună, aproximativ, asta dacă i-am folosi pe toți. De ce mi-e frică mie? Să nu fie iar mai multe proiecte de cercetare, să nu dea ministerul bani, să mai trebuiască să dublăm linia de finanțare"
Clădirea Facultății de Medicină este una dintre cele mai impunătoare din zona Parcului 1 Decembrie. Cu o suprafață de aproape trei mii de metri patrați, construcția are o valoare de piață cu mult mai mare decât suma pe care o va lua credit Universitatea.
Carmen Bîrsan - director executiv Hestia Imobiliare
„Un preț mediu la o construcție de genul ar fi în jur de 500 de euro pe metru patrat, la cumpărare"
Conform contractului, în cazul în care în trei ani instituția de învățământ superior nu returnează banii, ar putea rămâne fără o parte din clădirea care valorează aproximativ 1,5 milioane de euro.