O expoziţie dedicată Centenarului este găzduită de Cetatea din Oradea. De la obiecte ce au aparținut lui Iuliu Maniu, la imagini document realizate de unicul fotograf al Unirii - toate pot fi văzute în cadrul expoziției „Făuritorii Marii Uniri". Aceasta este deschisă publicului orădean până la sfârşitul lunii octombrie.
„Vizitatorii au ocazia de a vedea obiecte originale care au aparținut acestor corifei, precum Ionel Pop, Vasile Goldiș, Alexandru Vaida Voievod, Iuliu Maniu, Ioan Lupaș și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care au clădit prin activitatea lor plină de energie și dinamism, actul istoric de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918", a explicat Diana Iancu, muzeograf.
Printre exponate, vizitatorii pot admira în premieră obiecte care au aparținut unor personalități care și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri.
„Printre obiectele care au aparținut lui Iuliu Maniu, numit și Sfinxul din Bădăcin, vizitatorii pot vedea bastonul lui, pălăria care i-a aparținut, o batistă cu monograma numelui său", a precizat Diana Iancu.
"Printre piesele unicat ale acestei expoziții găsim și un birou care i-a aparținut lui Ionel Pop, unul dintre notarii Marii Adunări de la Alba Iulia", a relatat Andrada Rește, jurnalist Digi24 Oradea.
În Cetatea din Oradea a fost adus și albumul original cu fotografii realizate în timpul Adunării de la Alba Iulia.
"Singurul fotograf al Unirii din 1 Decembrie 1918 a fost Emanuil Mârza şi lui îi datorăm faptul că avem aceste mărturii care arată cum s-au desfăşurat Adunarea de la Alba Iulia, când au fost adoptate legile, tăblile cele noi ale neamului românesc", a spus Diana Iancu.
Expoziţia dedicată Centenarului a mai fost prezentată la Sibiu şi Cluj Napoca şi este deschisă publicului orădean până la finalul lunii octombrie. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 5 lei, iar pentru copii - 3 lei.
Reporter: Andrada Reşte
Operator: Norbert Hegedus