Jimmy Carter a împlinit 100 de ani, marți, pe 1 octombrie. Este cel mai longeviv fost președinte american, dar a fost și cel mai activ. Carter nu și-a dedicat viața post prezidențială pentru a ocupa funcții în consilii corporative și a câștiga bani din discursuri, așa cum au făcut alți președinți, scie CNN. A construit case în scopuri caritabile, a fost în misiuni de pace în Cuba și Orientul Mijlociu, a negociat eliberări de ostatici, a predat la cursuri la facultate, a scris cărți și a câștigat premii Grammy.
Viața post președinție a lui Carter a început în 1981, după ce a pierdut cursa pentru a candida pentru un nou mandat când avea 56 de ani și era prea tânăr pentru Securitate Socială și Medicare.
Un pensionar longeviv, cu o viață incredibilă
În cei aproape 44 de ani de când și-a părăsit mandatul, Carter a ajutat în esență la eradicarea viermelui de Guineea, un parazit care a infectat aproximativ 3,5 milioane de oameni la mijlocul anilor ’80 și doar 14 în 2023, potrivit Centrului Carter.
Au trecut 22 de ani de când a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2002, exact când SUA se pregăteau de război în Irak. Carter a făcut, de asemenea, o vizită de referință în Cuba în acel an.
Au trecut nouă ani de când Carter a anunțat la o conferință de presă că a fost diagnosticat cu cancer la creier și că ar putea să nu mai aibă mult de trăit.
„Am avut o viață minunată”, a spus Carter atunci pentru CNN, cu aceeași onestitate necruțătoare și detalii meticuloase care i-au marcat președinția. „Sunt pregătit pentru orice și aștept cu nerăbdare o nouă aventură”, a spus Carter, în cele 40 de minute în fața camerelor de filmat, în care a zâmbit și nu a căzut niciodată pradă emoțiilor. „Este în mâinile lui Dumnezeu, căruia mă închin.”
Până în decembrie 2015, Carter a anunțat că, după tratament, cancerul a dispărut.
De asemenea, au trecut nouă ani de când Carter a publicat o autobiografie, „A Full Life: Reflections at Ninety”. A câștigat un premiu Grammy – al doilea – pentru audio book.
Au trecut șapte ani de când a fost internat pentru deshidratare în Winnipeg, Canada, unde încă lucrează pentru Habitat for Humanity, organizația cu care a avut o lungă asociere.
Au trecut cinci ani din 2019, când a câștigat al treilea Grammy, și-a rupt șoldul și a glumit că ar trebui să existe o limită de vârstă la președinție, deoarece nu ar fi putut să facă treaba asta la 80 de ani. Și acesta a fost anul în care a împlinit 95 de ani și a devenit cel mai longeviv președinte american, depășindu-l pe George H.W. Bush.
Au trecut aproape doi ani de când Carter s-a retras la un azil și aproape un an de când soția lui, Rosalynn, a murit. S-au căsătorit în 1946.
Mai mulți americani vor împlini 100 de ani în curând și este o problemă pentru SUA
Vârsta de 100 de ani este o piatră de hotar pe care tot mai mulți americani o vor atinge în anii următori și este ceva pentru care America nu este pregătită.
În general, speranța de viață din SUA a scăzut în timpul pandemiei de Covid-19. Încă nu a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie și este în urma altor țări dezvoltate, potrivit unei analize a KFF. Începând cu 2022, speranța de viață pentru bărbații din SUA este de 74,8, iar pentru femeile din SUA este de 80,2.
Dar populația de 100 de ani este de așteptat să se multiplice de patru ori în următoarele decenii, potrivit Centrului de Cercetare Pew. S-a estimat în ianuarie că numărul actual de centenari era de aproximativ 101.000 și că cifra va crește la aproximativ 422.000 în 30 de ani, o parte mică, dar în creștere, a populației SUA, pe măsură ce vârsta medie crește și rata natalității scade.
Eva Rothenberg de la CNN a scris în urmă cu un an despre provocările cu care mulți americani se vor confrunta mai târziu în viață, deoarece trăiesc mai mult, mai mult de jumătate dintre americanii mai în vârstă au nevoie probabil de îngrijire pe termen lung în viitor - ceva pe care mulți nu-și vor putea permite și că nu este acoperit de Medicare, programul federal de asigurări de sănătate care beneficiază în principal americanii în vârstă.
Acum, programele de protecție socială se clătesc din nou în privința insolvenței. Securitatea Socială nu va putea plăti beneficiile complete în puțin peste un deceniu, potrivit guvernului. Medicare are un pic mai mult timp.
La fel ca în anii 1970 și 1980, schimbările aduse sistemului de protecție socială vor necesita o dezbatere serioasă pe toate părțile problemei, dar este o dezbatere la care puțini oameni se înhamă în acest moment.
Niciunul dintre candidații la președinția din acest an nu vorbește prea mult despre finanțarea pe termen lung a acestor programe. De fapt, una dintre propunerile majore ale lui Donald Trump este de a pune capăt impozitării beneficiilor de securitate socială pe care Reagan și parlamentarii au impus-o în 1983. Vicepreședintele Kamala Harris are un plan vag de a impune noi taxe pentru cei bogați.
Editor : M.I.