Evenimentul organizat de studenții din cadrul AIESEC Oradea a adus 15 voluntari din Pakistan, Egipt, China,Taiwan, Kîrghistan, Brazilia, Tunisia, Algeria, Portugalia și Thailanda. Timp de două săptămâni, aceștia le vor preda copiilor limba engleză și le vor vorbi despre diversitatea culturală și etnică.
"Trebuie să-l acceptăm pe cel de lângă noi, indiferent de țara de proveniență, de culoarea pielii, indiferent de valori, religie - pentru că trebuie să ne acceptăm. Toți suntem oameni într-un final și fiecare suntem speciali în felul nostru", spune Bianca Bănică, organizatoare a acţiunii.
"Cu ceea ce se întâmplă în lume acum, cu violența, cu escaladarea intoleranței și cu tot extremismul e foarte important pentru copii să știe cum funcționează alte culturi", consideră Fizza Qureshi, studentă din Pakistan.
Ca să le arate orădenilor o parte din cultura și obiceiurile lor, studenții străini au gătit mâncare tradițională din țările lor de origine.
"O salată de ceapă, sfeclă și altceva, nu am reușit să identific, dar este ok."
"Ce am mâncat era ou cu ton, era carne de pui cu mirodenii, cu sos și erau cartofi prăjiți, iar aici ceva din Brazilia, ceva dulce ciocolată, budincă."
"Am pregătit ceai taiwanez pentru români și am făcut o plăcintă cu ananas - e o gustare tradițională pe care o mâncăm la nunți", spune Chrissy Huang, studentă din Taiwan.
"Surprinzător, mâncarea tradițional românească e similară cu cea a egiptenilor: aveți sarmale, noi avem machi - același lucru. Și nu doar sarmale am gustat, ci și gomboți - îi iubesc", a mărturisit Mohamed Adel Higazy, student din Egipt.
La evenimetul Global Village desfășurat în Oradea au luat parte nu doar studenți, ci și persoane care în trecut au muncit ori au locuit într-una din țăRile din care provin tinerii.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi