"- Aveţi roşiile coapte deja.
- Da, aşa numai le-am pus, era nişte pietriş, nişte nisip", spun câțiva muncitori.
"De la înălţime se poate observa cel mai bine cultura de roşii din ghivecele care înconjoară monumentul. În mod normal, acestea sunt folosite de către autorităţi pentru a planta flori cu ocazia momentelor omagiale din fiecare an, 15 ianuarie şi 15 iunie, data naşterii, respectiv a morţii marelui poet naţional", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Aflată în centrul Oradei, la doi pași de clădirea Primăriei, statuia lui Mihai Eminescu face parte din cele 18 monumente de for public din Bihor. Gestul muncitorilor care lucrează la parcarea subterană din Piața Independenței a trecut o vreme neobservat. Și asta pentru că zona este inaccesibilă publicului.
"Nu am cuvinte, chiar nu am cuvinte. Să zicem nesimţire crasă."
"Foarte deplasat, nu are nicio legătură una cu alta."
"Chiar nu e locul unde să se pună roşiile; nu ar fi normal la o statuie. Acolo pui flori, nu?"
Specialiștii Direcţiei pentru Cultură Bihor au cerut Primăriei Oradea să remedieze situaţia. "Eminescu a debutat cu poezia "De-aş avea" şi acolo în strofa a doua spune "De-aş avea o floricică/Gingaşă şi tinerică". Mi-e teamă că autorităţile administraţiei publice locale nu cunosc bine poezia şi şi-au închipuit că Eminescu a scris acolo "De-aş avea o porodică, gingaşă şi tinerică", a remarcat, cu umor, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor.
"Şantierul va mai dura încă câteva luni, dar vom merge în teren să vedem ce s-a întâmplat şi bineînţeles să remediem această situaţie", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
În Bihor mai există 454 de situri arheologice, clădiri şi monumente funerare, toate aflate pe lista monumentelor istorice protejate prin lege.
Reporter: Anca Deac
Operatori: Florin Lucuța, Constantin Gheorghiță