Anca Romocea este elevă în clasa a XII-a la liceul "Friedrich Schiller" din Oradea. Studiază germana de la vârsta de 6 ani şi a ajuns să o vorbească fără greşeală. Nu a luat ore în particular, ci a preferat să lucreze la şcoală şi cu părinţii, acasă. După 12 ani de studiu este convinsă că în această vară Va reuşi să intre la facultatea de medicină din Viena.
"Nu am un termen de comparație, adică nu știu cum e să îmi fie predat totul în română. Aș dori să învăț tehnici noi și aș dori să mă întorc în România după aceea ca să le implementez și aici", spune tânăra.
În situația Ancăi sunt alte două colege care se pregătesc pentru admiterea la universitatea din capitala Austriei. Cele trei și-au propus să locuiască împreună, ca să taie din cheltuieli.
"Căminele mai ieftine sunt între 200 și 300 de euro, dar cele scumpe trec și de 500 de euro. În general, chiriile se plătesc pe 12 luni, deci, dacă vreau să vin vara acasă, fie găsesc chiriaș, fie plătesc", explică Mihaela Martin, elevă la liceul "Friedrich Schiller" din Oradea.
Banii pentru întreținere și mâncare nu sunt însă singurele probleme. Ca să poată participa la concursul de admitere de la Viena, fetele au cerut ministerului Educaţiei să le permită să dea bacalaureatul special organizat în luna mai, la Ploiești.
Dorința celor trei fete nu a suprins conducerea liceului. Mai mulţi elevi au urmat cursurile facultăților din Occident.
"S-au axat pe inginerie, chimie, medicină, medicină veterinară, istorie. Se pot integra pe piața muncii oriunde", este de părere Adriana Bunea, directoarea liceului german "Friedrich Schiller" din Oradea.
În Austria și Germania taxele sunt mult mai mici în comparație cu cele din România. Pentru un an la medicină, studenții care au prins un loc nebugetat scot din buzunar 700 de euro. În schimb la facultatea similară din Oradea taxele sunt de aproximativ 8 mii de lei.
reporter: Claudiu Mihuț
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş