Elevi trimişi la şcoală cu risc de prăbuşire

Data publicării:
scoala-48133


Apa potabilă pentru elevi este adusă din fântâna şcolii şi depozitată în sălile de clasă, în găleţi.

Iar acesta este cel mai mic neajuns al şcolii din satul Dumbrava. Fiecare zi de prezenţă în sălile de curs poate fi ultima pentru cei aproape 70 de copii care învaţă în clădire. Într-un raport de expertiză tehnică scrie negru pe alb ca oricând tavanul şi zidurile pot ceda. Lucru care s-a şi întâmplat deja într-o sală, acum dezafectată. Instabilitatea structurii de rezistenţă a acestei clădiri, care pune în pericol viaţa copiilor este principalul motiv pentru care DSP a hotărât să închidă această unitate de învăţământ. "Riscul fizic rămâne datorită pericolului de accidentare pentru că tavanul, planşeul are tencuiala căzută, oricând există pericolul. " sustine Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Primarul a cerut în septembrie 2012 40 de zile de răgaz să rezolve situaţia. Amânarea s-a scurs demult, însă soluţia salvatoare nu a venit, aşa că edilul a decis ca elevii să frecventeze în continuare cursurile în ciuda pericolului. "Răspunderea este a mea pentru că aceşti copii au nevoie de educaţie. Nu putem închide şcoala pentru faptul că nu prezintă siguranţă." afirma Ioan Horga, primarul comunei Holod. "Din păcate, noi, la momentul de faţă nu dispunem de fondurile necesare pentru renovarea sau pentru amenajarea unui alt spaţiu." spune George Fărăianu, consilier în cadrul Primăriei Holod.

Nici bani pentru transportul elevilor în şcoala din centrul comunei nu sunt, astfel că părinţii au decis să îşi trimită copiii tot în vechea şcoală. "Noi avem un copil de 7 ani la şcoală, mi-e cam frică să îl dau aici, dar dacă nu sunt de acord să ne facă şcoală sau să ne ducă în altă parte, musai să îi dăm că dacă nu îi dăm rămân repetenţi şi nu facem nimic cu ei." marturisteste mama unui elev al scolii din Dumbrava.

Tencuiala a părăsit de mult pereţii, iar în locul ei a răsărit mucegaiul. Instalaţia electrică e de mult depăşită, la fel ca băncile rupte şi murdare vechi de aproape un secol. Ca elevii să nu tremure de frig în clase, învăţătoarele au adus sobe de acasă. "Sălile sunt dotate de către noi." sustine Mărioara Mînz, profesoară la şcoala din satul Dumbrava.

Primăria a cerut atât ajutorul Inspectoratului Şcolar, cât şi a Ministerului Educaţiei, dar a fost refuzată de fiecare dată. Într-o astfel de situaţie, elevii nu au altceva de facut decât să înveţe în aceeaşi şcoală aflatăp la un pas de prăbuşire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...