Cei șapte elevi de clasa a X-a de la Colegiul Partenie Cosma din Oradea s-au întors recent din Plymouth, Anglia.
„Am nimerit într-un restaurant cu trei stele roze, un restaurant foarte frumos și bucãtarul de acolo a avut foarte multã grijã de noi și ne-a explicat sã învãțãm cât mai mult", povesteşte Sergiu Cuipuș.
Pentru Marian Sorin, stagiul în Anglia "a însemnat începutul carierei mele de bucãtar, am învãțat o grãmadã de lucruri, nu mi-am imaginat niciodatã cã aș putea ajunge acolo la vârsta asta".
Elevii şi profesorii şcolii spun că bucătarii din Maria Britanie au un statut privilegiat, iar gastronomia e văzută ca o artă.
„Copiii au avut marele noroc să ajungă într-un restaurant unde proprietarul era un bucătar cu două stele Michelin, iar restaurantul avea trei rozete, ceea ce înseamnă o distincție pentru aromelor preparatelor și faptul că foloseau doar ingrediente proaspete", explică Nicoleta Nica, profesor însoțitor.
Claudiu Cseh spune că în Anglia "am gãtit o grãmadã de preparate inedite, specifice, pește, fish and chips". În schimb, Adrian Maşincaş a observat că în Regat "lucreazã mult mai calm decât aici, nu se streseazã. Lucreazã calm, frumos și totul la timp. Cu plãcere m-aș duce înapoi, sã lucrez, sã mã ridic în domeniul meu".
Iar ofertele de lucru în Anglia au venit chiar de la cei care i-au învățat.
„E o experiențã unicã în de viațã, cel puțin pentru el. Eu nu am avut ocazia, bine cã a avut el. Iar din punct de vedere al resurselor financiare nu cred cã ne-am fi permis sã îl ținem douã sãptãmâni în Anglia", susţine Dumitru Marian, părintele unui elev.
80 de mii de euro, bani europeni, a primit Colegiul "Partenie Cosma" pentru acest program de practică internațională. Alți 28 de elevi se pregătesc să plece în Anglia, Grecia, Portugalia sau Italia.
Reporter: Laura Breb
Operator: Robert Rezmuves