Drumul vinului | Sute de bihoreni au pedalat prin cele mai cunoscute zone viticole din judeţ
Data actualizării: Data publicării:
Provocare turistică inedită. Sute de bihoreni au străbătut pe biciclete cele mai reprezentative zone viticole ale Bihorului. Au putut astfel vizita diferite obiective turistice, podgorii și cramele ori pivnițele unde se produc şi sunt păstrate vinurile specifice regiunii. Acţiunea a fost organizată de Consiliul Județean și Agenția de Management a Destinației Bihor.
Peste 150 de persoane s-au înscris gratuit la turul de 36 de kilometri care a străbătut, sâmbătă, țara vinurilor din Bihor, pe Valea Ierului și valea Barcăului.
"Ajungem la o cramă din Sântimreu, cea mai mare cramă din județul Bihor, trecem exact prin zona viticolă și ajungem, prin pădure, la Sântiob, unde se vizitează biserica catolică, monument istoric", a explicat Norbert Banto, directorul Agenției de Management a Destinației Bihor.
"O idee excelentă, ținând cont că, în sfârșit, vremea s-a încălzit - o oportunitate minunată de a redescoperi Bihorul. Deși sunt orădean, nu am avut ocazia să văd Bihorul în cadru organizat", a spus unul dintre ciclişti.
"E o plăcere să pedalez. (...) Doresc să cunosc și mai bine județul, evident ce oferă zona viticolă", a completat altul.
"Am răspuns pozitiv pentru că îmi place mișcarea. Sunt deschisă la orice fel de provocare, orice fel de ieșire cu bicicleta sau în drumeții. Ce mă aștept să găsesc pe traseu ? Distracție", a recunoscut o biciclistă.
După 20 de kilometri pe şosele asfaltate şi 16 kilometri pe drumuri de ţară, "Drumul Vinului" s-a încheiat la castelul Stubemberg din Săcuieni. Marcaţi de efortul făcut, participanții au fost invitaţi să se ospăteze cu produse tradiționale oferite de localnici și s-au putut răcori în adâncul pivnițelor din podgorii.
"Produsele tradiționale într-adevăr diferă ca gust și calitate, aspect față de cele din magazin din comerț. Ne bucurăm de inițiativă și de ospitalitatea gazdelor."
"Totul este foarte bun, foarte bine organizat. Cel mai mult mi-au plăcut jumările și cârnatul. Așteptăm vinul."
La fiecare oprire cicliştii au fost aşteptaţi de ghizi locali care le-au prezentat valorile locale, tradițiile, istoria şi istoria locului. Aşa au aflat informații despre specificul podgoriilor bihorene și care sunt soiurile de struguri și vinurile produse în zonă.
"Feteasca regală, riesling-ul italian, riesling-ul renan, muscaturile. Sunt și vinuri roșii merlot, oporto, portughez dar vinul caracteristic zonei este vinul alb", a explicat dr. Joszef Szabo, istoric local.
"De trei ani am început conversia în cultură ecologică și din toamnă vinurile pe care le vom produce vor fi vinuri bio care nu conțin substanțe chimice, doar substanțe acceptate în cultura ecologică", spune Attila Mados, pasionat de vinuri.
"Acest proiect își propune susținerea cicloturismului și popularizarea ofertei turistice din cele două destinații turistice Valea Ierului și Valea Barcăului", a precizat Gabriel Bonaciu, consultant al Agenției de Management a Destinației Bihor.
Organizatorii spun că vor să repete astfel de drumeţii pe biciclete.
Reporter: Bogdan Costea Operator: Florin Lucuța Editor web: Adrian Laboş