Video 150 de kilometri de piste de biciclete principale și 400 secundare ar putea fi amenajate în următorii zece ani în București

Data actualizării: Data publicării:
Bike only sign in the city on bicycle tracks
Masterplanul Velo de amenajare a unor noi piste de biciclite în București a ajuns la etapa finală de consultare. Sursa Foto: Profimedia

Masterplanul Velo de amenajare a unor noi piste de biciclite în București a ajuns la etapa finală de consultare. Planul prevede că vor fi amenajați 150 de kilometri de piste principale în următorii cinci ani și 400 de kilometri de piste secundare în următorii zece ani, potrivit Agerpres.

Capitala are în acest moment doar 25 de kilometri de piste de biciclete eficiente. Este în desfășurare Masterplanul Velo care promite că Bucureștiul va deveni mai prietenos cu bicicliștii. Reprezentanții firmei care lucrează la proiect au de gând să transforme Capitala într-un „nou Amsterdam sau un nou Paris”.


„În elaborarea planului am ţinut cont (...) de toate provocările care derivă din dezvoltarea urbană şi urbanistică a municipiului: conexiunea cu Ilfovul, conexiunea cu zonele de agrement şi cu dezvoltările imobiliare de mare amploare care sunt răsfirate în special în zonele periurbane. (...) Dacă vom reuşi în cei zece ani să implementăm cu totul ceea ce ne-am propus, ar fi fantastic, am deveni un fel de nou Amsterdam sau un nou Paris. Dar cred că e foarte important să ne apucăm de treabă şi să implementăm cel puţin o parte din propuneri, pentru că sunt foarte benefice pentru noi toţi”, a spus Radu Andronic, reprezentatul FIP Consulting, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul ARCUB.

Reprezentații firmei care se ocupă cu realizarea documentului pentru Masterplanul Velo spun că pentru amenajarea pistelor de biciclete ar putea să se ia în consdiderare reconfigurarea unor aliniamente de parcare sau chiar eliminarea acestora sau reducerea unor benzi de circulație. O altă strategie de construire prevede eliminarea unor benzi de circulaţie, restructurarea unor aliniamente de spaţiu verde sau reducerea suprafeţei trotuarului.

Documentul final va fi supus dezbaterii Consiliului General, iar după aprobare, vor putea fi obţinute finanţări europene nerambursabile pentru realizarea investiţiilor. Directorul Direcţiei Investiţii din PMB, Cătălin Aflat estimează că un kilometru de pistă va costa undeva la 2 milioane de euro.

„Deşi pe hârtie par foarte simple intervenţiile care se doresc a fi realizate - vorbim aici de tratarea pistelor velo - în fapt implică multe modificări, resistematizări ale întregilor zone vizate, pentru a putea realiza aceste investiţii. Investiţiile sunt estimate în cadrul Masterplanului Velo, dar cu siguranţă pentru realizarea lor va trebui să ne gândim la cu totul alte bugete. (...) Estimările grosiere prevăzute în cadrul acestui document strategic sunt undeva la 2 milioane de euro per kilometru de pistă, dar nu vizează în integralitate investiţiile care sunt necesare pentru realizarea infrastructurii velo pe care ne-am dori-o", a mai spus el.

Editor : Andreea Burghelea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu