Utilajele care curăță noroiul de pe străzile din Popești au fost trimise miercuri de către conducerea firmei care exploatează cărbunele din zonă. Pe o distanță de 10 kilometri, între comună și exploatarea de la Voivozi, este folosită o perie care înlătură pâmântul adus de camioane. În plus, muncitorii acoperă cu piatră drumul de acces spre gară.
"Am avut prin angajații firmei faptul că au primit dispoziției din partea conducerii să refacă drumul în așa fel încât să nu se mai aducă noroi pe drumul județean", susţine Dorin Curtean, primarul comunei Popești.
"În urmă cu două zile (miercuri - n.n.) un strat gros de noroi cum este acesta acoperea calea de acces. Mai multe utilaje au împrăștiat piatră pe care au tasat-o pentru ca drumul să devină din nou curat și accesibil", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Alte utilaje au nivelat drumul și au făcut șanțuri de scurgere a apei. Localnicii apreciază efortul muncitorilor, dar nu toți sunt convinși că situația va fi rezolvată.
"- E mai curat ?
- Da, este mai curat cu 70%. Dacă îl face până în capăt... datoria lor e să-l facă."
"Asta ține două, trei zile, apoi înapoi revine noroiul."
Lucrările de curăţenie vin după ce marți drumul camioanelor cu cărbune de la exploatarea Voivozi a fost blocat în apropierea gării din comună. O mașină de pompieri a fost pusă atunci de-a curmezișul șoselei. În acest fel, lignitul destinat centralei termice din Oradea nu a mai ajuns în vagoane.
"Eu sunt pentru să se exploateze cărbuni, dar ceea ce s-a întâmplat acum a fost un deranj care nu-l mai suportau cetățenii; mizeria a fost așa de mare că nu se mai putea circula pe drumul județean", spune primarul din Popești.
Primarul din Popești susține că, dacă drumurile pe care se transportă cărbunele vor fi pietruite, aprovizionarea cu lignit a CET Oradea va fi reluată în următoarele zile.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves