Proiectul în valoare de 23 de milioane de lei, din fonduri europene, a fost câştigat de o asociaţie înfiinţată de Consiliul Judeţean Bihor şi autorităţile din Săcuieni şi Diosig. Specialiştii au lucrat trei ani la documentaţia instalaţiei de biogaz unice în ţară, care funcţionează doar cu materie primă de origine vegetală şi dejecţii animaliere.
"Cuprinde un generator electric Diesel, iar gazele de ardere ce rezultă din generator sunt preluate de o instalaţie care le transformă în energie electrică", explică managerul de proiect Constantin Dascălu.
Ca să obţină biomasa necesară funcţionării, asociaţia a concesionat 150 de hectare pe care va cultiva porumb şi a încheiat contracte cu mai mulţi fermieri din zonă. Beneficiile sunt însemnate.
"Reducerea de dependenţei de importurile de energie, protecţia mediului prin reducerea emisiilor poluante şi combaterea schimbărilor climatice, diversificarea surselor de energie, crearea posibilităţii de introducere în circuitul economic al unor zone izolate care va duce la creşterea locurilor de muncă", spune Stela Babău, director executiv al Asociaţiei Ecoland Bihor.
Cinci ani de energie gratuită, după care curentul este vândut în rețeaua națională
Timp de cinci ani, primăriile din Săcuieni şi Diosig, la care se adaugă o parte din instituţiile Consiliul Judeţean nu vor plăti niciun leu pentru factura de curent. Apoi, instalaţia va deveni o sursă importantă de profit.
"Vom injecta în sistemul energetic naţional curentul electric produs urmând ca prin facturarea să se facă compensarea valorii. Asociaţia va avea dreptul ca orice altă întreprindere la certificate verzi."
Un megawatt înseamnă 4 certificate verzi cu o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro, ceea ce pe an se traduce prin venituri de minimum o jumătate de milion de euro. Pe viitor, asociaţia intenţionează să construiască altă instalaţie care să transforme biomasa în pământ de flori.
reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă