Ei înșiși părinți ai trei copii, Radu şi Alina Crainic se ocupă de trei ani de copiii abandonaţi în spitale şi centre de plasament. Ea - economistă, el - teolog, soţii Crainic au simţit că trebuie să facă ceva pentru această categorie socială.
"Încercăm să ajutăm pe cei care nu au fost la fel de norocoși ca și noi, care nu s-au născut într-o familie normală și care au fost abandonați", spune Radu Crainic.
"Nu am avut nici un sponsor. Am început eu cu soțul meu, cu o pagină de facebook. Am mers prima dată la copii, apoi încet, încet am strâns echipa de voluntari", completează Alina.
La început primeau colete din toată țara cu jucării, haine, scutece şi donații de 10 - 20 de lei. Acum, echipa de voluntari are 35 de membri, care ajută copiii din trei spitale și două centre de plasament.
"Mergeam acolo și făceam cu copii ceea ce în mod normal ar fi trebuit să facă fie la școală, fie acasă cu părinții: desene pe asfalt, la colorat, pictat, ore de matematică, de scriere, citire și uneori chiar și momente artistice", îşi aminteşte Anca Mihociu, voluntar la Fundaţia Amia.
"Am prins drag de copii, ei au prins de mine, așa că merg la centrul de plasament unde au ei bucătăria lor proprie, gătim împreună", spune Mihai Cristian, şi el voluntar al fundaţiei celor doi soţi.
Anul acesta, din sponsorizări şi din cele două procente din impozitul pe venit direcţionate către fundaţie, soţii Crainic au reuşit să facă o supriză de Sărbători copiilor abandonaţi.
"Am reușit să facem cadouri pentru copii din tot județul, pentru copii din centrele de plasament din tot județul. Am făcut o zi de turneu în tot județul și le-am dus cadouri", dezvăluie Radu Crainic.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboș