Dan Nuţu are 36 de ani şi este preot în localitatea Apşa, din Ucraina. Are dublă cetăţenie, aşa că a votat pentru alegerea noului preşedinte al României.
„Ca români din dreapta Tisei, nu ne este indiferentă situaţa celor din stânga Tisei, din România, fiindcă suntem cu toţii fraţi. Mergem şi noi să exercităm datoria de cetăţeni ai României", spune Dan Nuţu.
Ca sa poată vota a trecut frontiera, până în cel mai apropiat oraş din România.
"Fiind o localitate de graniţă, la secţiile de votare din acest oraş pot vota şi cetăţenii cu dublă cetăţenie din zona Transcarpatia", explică Ileana Trifoi, preşedinta unei secţii de votare din Sighetu Marmaţiei.
"În regiunea Transcarpatia locuiesc 50 de mii de români. Trei la sută pot să aibă cetăţenie; cei care s-au strecurat şi prin diverse metode au reuşit să obţină dubla cetăţenie", susţine Ion Mihai Botoş, preşedintele Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia.
Românii din Ucraina au mari aşteptări de la viitorul preşedinte
„Am dori ca sa fie mai libere trecerile de frontieră. S-a promis deschiderea unor consulate la Statina, la Sighet, dar au rămas vorbe în vânt", susţine Dan Nuţu, preot în Ucraina.
De aceea, romanii din Ucraina se simt uitaţi.
"Românii din Transcarpatia nu sunt recunoscuţi de statul român ca foşti cetăţeni ai României", spune preşedintele Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia.
La aceasta se adaugă şi legislaţia ucraineană, restrictivă pentru minorităţi.
„Face imposibilă dobândirea altei cetăţenii, inclusiv a României, deoarece dobândirea cetăţeniei străine aduce pierderea celei ucrainiene", explică Dan Nuţu, directorul şcolii Plăiuţ din raionul Rahiv.
Românii din Transcarpatia cer deschiderea unor puncte pentru acordarea vizelor, posibilitatea realizării tranzitului de mic trafic şi şcoli cu predare în limba română.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş