Pentru că diabetul are efecte devastatoare pentru sănătate, medicii spun că este necesar ca boala să fie diagnosticată cât mai repede.
"Datele publicate în studiul epidemiologic au arătat o prevalenţă de 11%. În aceste condiţii, este clar nevoie de efortul susţinut al întregii societăţi nu numai din punct de vedere medical tocmai pentru a realiza un diagnostic cât mai precoce", spune prof. dr. Gabriela Radulian, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Întruniţi cu ocazia unei conferinţe multidisciplinare pe tema diabetului, specialiştii au precizat că, în cele mai multe cazuri, pacienţii sunt diagnosticaţi abia după apariţia complicaţiilor ce le pun viaţa în pericol.
"Ne dorim să diagnosticăm diabetul nu doar când face un accident vascular cerebral sau când face un infarct, cum se întâmplă de foarte multe ori. Ideea, în managementul diabetului, este pe deoparte să prevenim şi asta putem prin recomandări legate de stilul de viaţă şi să diagnosticăm precoce", susţne Daciana Toma, medic de familie.
Tocmai de aceea, spun medicii de familie, pacienţii predispuşi la această afecţiune, trebuie să se prezinte periodic la consultaţii.
"De multe ori diabetul zaharat debutează direct, cu complicaţii, când deja este tardivă depistarea lui sau greu de echilibrat", explică Ana Dorina Popa, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor.
Există însă şi cazuri în care pacienţii sunt diagnosticaţi târziu pentru că nu-şi permit să-şi facă analizele medicale.
"Ştiu că în Bihor există o problemă cu analizele decontate de Casă, cu fondurile alocate pentru analize de Casă, ceea ce este deja o barieră pentru foarte mulţi pacienţi", consideră Daciana Toma, medic de familie.
Printre factorii care duc la instalarea diabetului sunt stilul de viaţă, stresul, oboseala, obezitatea, dar şi somnul de proastă calitate.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă