Peisajul din defileul Crişului Repede este stricat, an de an, de munţii de gunoaie aruncate la întâmplare de turişti sau strânse de apă din localităţile pe care râul le traversează. Mii de flacoane sunt adunate pe maluri, mai ales în apropierea Peşterii Unguru Mare. În loc să devină din ce în ce mai atractivă pentru turişti, zona se transformă într-o adevărată groapă de gunoi.
Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea: "Zeci de flacoane, pungi de plastic, resturi de materiale de construcţii. Toate acestea distrug imaginea unei zone cu un potenţial uriaş. An de an, malurile Crişului Repede sunt pline de gunoaiele fie lăsate de turişti, fie aduse de apă din amonte."
De la flacoane de plastic şi cutii din tablă până la materiale textile sau resturi alimentare, toate sunt strânse în defileul Crişului Repede, după topirea zăpezilor.
"Tot timpul, în fiecare primăvară, toamnă se adună acolo unde este curba aia jos la castel", spune un sătean.
Soluţii ar fi, spun localnicii.
"Primarul trebuie să meargă să vadă, în control."
"Să fie containere mai multe pentru plastice."
Edilii spun că fac des acţiuni de igienizare a zone.
Gelu Paşcalău, viceprimarul comunei Şuncuiuş: "Noi avem contract şi de salubrizare la nivel de comună. Anul trecut am mai achiziţionat nişte containere de 1,1 metri cubi pe care le-am amplasat în zone (...) mai sensibile."
Totuşi, primarii recunosc că le este greu să îi prindă pe toţi cei care aruncă gunoiul la întâmplare. În ajutorul lor vin şi comisarii Gărzii de Mediu, care au început controale în zonele cu probleme.
Comisar Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor: "Vor fi verificate zonele expuse depozitărilor de deşeuri şi modul în care se asigură serviciile de salubritate. În momentul în care vor fi suspectate depozitări neconforme de deşeuri se vor impune măsuri cu un termen destul de strict."
În cazul în care vor fi găsite nereguli, amenzile sunt cuprinse între 50 de mii şi 100 de mii de lei.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş