Sergiu Paşca are doar 23 de ani, dar se poate mândri deja cu o vechime în domeniul electronicii. Chiar dacă este încă student la Universitatea din Oradea, acum doi ani a devenit operator testare în cadrul uneia dintre cele mai mari companii multinaţionale din parcul industrial din Oradea. După ce va termina facultatea, ar putea lucra ca şi inginer testare, în cadrul aceleiaşi companii. Acum împacă destul de greu şcoala cu munca.
"Avem noroc că sunt două schimburi, de dimineaţa şi după masă, şi dacă am cursuri dimineaţa şi sunt după masă la lucru e cât de cât ok."
Cazul lui Sergiu nu este unic la compania la care lucrează. Din cei 1100 de angajaţi, câteva zeci sunt studenţi sau proaspăt absolvenţi ai facultăţilor din Oradea.
"Noi credem că investiţia în studenţi este foarte importantă pentru că în timp ei vor investi în munca noastră şi astfel este mult mai probabil că vor veni să lucreze la noi", susţine David Jacobs, IT managerul unei companii electronice.
1000 de studenţi orădeni au fost aşteptaţi miercuri de către şase companii multinaţionale la o bursă a locurilor de muncă organizată la Universitatea din Oradea. Au fost oferite peste 150 de locuri de muncă în domeniul tehnic.
"Deocamdată nu am studii superioare de inginer, aşa că m-aş angaja deocamdată ca operator."
"Cam în jur de 800 de lei este salariul, nu avem ce face, trebuie să acceptăm."
"După statisticile noastre, cam 20% până 50% sunt studenţii care lucrează, cei mai mulţi din domeniul tehnic care deja sunt recrutaţi de pe băncile universităţii", spune Adriana Borza, coordonatorul Centrului de Cariere al Universităţii din Oradea.
Reprezentanţii companiilor multinaţionale spun că procentul studenţilor care caută un loc de muncă încă din timpul studiilor este mai ridicat în România, decât în celelalte state europene.
reporter: Edina Szomoru
operator: Ciprian Platona