Trei tineri din Bihor vor să promoveze produsele tradiţionale româneşti şi au deschis o hală de procesare unde preiau și valorifică legumele și fructele producătorilor locali din Ţara Beiușului. Roșiile cultivatorilor se transformă în bulion, alte legume se fac zacuscă sau murături, fructele devin dulcețuri aromate, compoturi sau siropuri. Au pornit din iulie şi vând deja peste 50 de borcane, zilnic.
După ce a trăit mai bine de 30 de ani în Timişoara, Octavian Licuriceanu şi-a luat inima în dinţi şi s-a mutat, în urmă cu 8 ani, în casa bunicilor din judeţul Bihor. Împreună cu alţi doi prieteni a deschis şi autorizat un centru de procesare legume-fructe în localitatea Totoreni.
"Ideea a venit pe fondul oamenilor din zonă care au foarte multe solarii, au foarte multe produse şi am zis să-i ajutăm şi pe ei, să le luăm la un preţ cât de cât corect faţă de ei, din produsele lor, roşii, ardei, vinete, ce folosim noi la procesare tradiţională", spune producătorul.
Legumele şi fructele sunt procesate apoi după reţete tradiţionale şi vândute, prin intermediul unei reţele de socializare, în orașe din vestul țării.
"E binevenită pentru că nu chiar tot merge la piaţă şi atunci dăm şi se procesează", spune Liliana Vid, producător de legume,
"Şi noi am început cu un solar şi am extins, avem 3-4 acum. Aşa sperăm să fie şi hala, să putem da, să nu mai mergem la piaţă, să fie un depozit pentru produsele noastre", îşi doreşte Cosmin Hamza, producător de legume.
Tavi şi cei doi prieteni ai săi au început să livreze primele borcane în iulie, iar acum, de la hala de procesare din Totoreni pleacă zilnic între 50 şi 100 de borcane pline cu siropuri, dulceţuri de toate felurile sau zacuscă de hribi şi vinete.
Investiţia s-a ridicat la aproximativ 25 de mii de lei, din resursele proprii ale celor trei tineri. Deocamdată doar jumătate din suprafaţa halei este folosită, fiind amenajată ca spaţiu de procesare. Restul urmează să fie transformat în depozit pentru legume și fructe.
Pe viitor, tinerii vor să promoveze și produsele de panificație precum plăcintele rulate, vărzarul sau plăcinta românească, dar și lactatele din regiune.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă