De la oraş, în casa bunicilor | Afacere cu produse tradiţionale vândute pe o reţea de socializare

Data actualizării: Data publicării:
hala de procesare

Trei tineri din Bihor vor să promoveze produsele tradiţionale româneşti şi au deschis o hală de procesare unde preiau și valorifică legumele și fructele producătorilor locali din Ţara Beiușului. Roșiile cultivatorilor se transformă în bulion, alte legume se fac zacuscă sau murături, fructele devin dulcețuri aromate, compoturi sau siropuri. Au pornit din iulie şi vând deja peste 50 de borcane, zilnic.

După ce a trăit mai bine de 30 de ani în Timişoara, Octavian Licuriceanu şi-a luat inima în dinţi şi s-a mutat, în urmă cu 8 ani, în casa bunicilor din judeţul Bihor. Împreună cu alţi doi prieteni a deschis şi autorizat un centru de procesare legume-fructe în localitatea Totoreni.

"Ideea a venit pe fondul oamenilor din zonă care au foarte multe solarii, au foarte multe produse şi am zis să-i ajutăm şi pe ei, să le luăm la un preţ cât de cât corect faţă de ei, din produsele lor, roşii, ardei, vinete, ce folosim noi la procesare tradiţională", spune producătorul.

Legumele şi fructele sunt procesate apoi după reţete tradiţionale şi vândute, prin intermediul unei reţele de socializare, în orașe din vestul țării.

"E binevenită pentru că nu chiar tot merge la piaţă şi atunci dăm şi se procesează", spune Liliana Vid, producător de legume,

"Şi noi am început cu un solar şi am extins, avem 3-4 acum. Aşa sperăm să fie şi hala, să putem da, să nu mai mergem la piaţă, să fie un depozit pentru produsele noastre", îşi doreşte Cosmin Hamza, producător de legume.

Tavi şi cei doi prieteni ai săi au început să livreze primele borcane în iulie, iar acum, de la hala de procesare din Totoreni pleacă zilnic între 50 şi 100 de borcane pline cu siropuri, dulceţuri de toate felurile sau zacuscă de hribi şi vinete.

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 25 de mii de lei, din resursele proprii ale celor trei tineri. Deocamdată doar jumătate din suprafaţa halei este folosită, fiind amenajată ca spaţiu de procesare. Restul urmează să fie transformat în depozit pentru legume și fructe.

Pe viitor, tinerii vor să promoveze și produsele de panificație precum plăcintele rulate, vărzarul sau plăcinta românească, dar și lactatele din regiune.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei