De la Consiliul Britanic, la agricultură. După ce a studiat în țară și în străinătate şi a predat engleza la Consiliul Britanic, un tânăr s-a întors în localitatea bunicilor săi din Bihor ca să cultive... cartofi. Nu o legumă oarecare, ci cartoful mov, originar din Peru. Bogat în antioxidanţi și considerat anti-cancerigen, acesta este de 10 ori mai scump decât cartoful obișnuit: un kilogram costă 20 de lei.
Orădean de origine, Tudor Şandor a trăit mulți ani în Capitală, unde a absolvit o facultate în domeniul ştiinţelor economice. A urmat un masterat în Afaceri Internaţionale, în Olanda, iar când s-a întors acasă a predat un an la Consiliul Britanic.
"Eram foarte activ, înconjurat de prieteni, mă implicam în diferite proiecte, dar fără o direcţie clară, experimentam mai multe lucruri şi în timpul facultăţii şi aşa am ajuns să predau engleză şi la Consiliul Britanic", povesteşte tânărul.
Acum doi ani Tudor a renunțat jobul său și s-a întors în Bihor, ca să facă agricultură în satul bunicilor de care îl leagă multe amintiri.
"Avea trei ani când facea baie de sămânţă de grău care curgea din combină; mergeam cu el la moară, unde duceam grâul la panificaţie, şi se bucura enorm de mult", îşi aminteşte Maria Sabău, bunica lui Tudor.
Anul trecut a cultivat 300 de kilograme de cartofi mov din soiul Purple Majesty. I-a cumpărat cu 2 mii de euro de la o persoană care a aclimatizat leguma din Peru la noi în țară.
"Cartoful mov are o cerinţă mult mai ridicată de apă faţă de cartoful normal, trebuie irigat cel puţin o dată la două zile. A fost un an foarte greu acesta, dar eu sunt foarte mulţumit de rezultate", spune Tudor Şandor.
În afacere a intrat și vărul lui Tudor, Andrei Cotrău.
"- Am văzut că avem un scop comun, am decis să începem şi am zis că dacă tot o facem, să o facem în mod diferit.
- Aţi muncit mult ca să ajungeţi astăzi aici?
- Foarte, foarte mult. Nu ştiam ce ne aşteaptă, probabil dacă ştiam, ne gândeam de două ori dacă ne băgăm sau nu, dar se merită", spune Andrei.
Cei doi tineri vor să vândă cartofii violet din recolta proprie în restaurante, târguri de profil ori în magazine destinate produselor bio. Un kilogram costă între 15 și 20 de lei, dar prețul este justificat, consideră Tudor.
"Are un conținut foarte ridicat de nutrienți, conține foarte mulți antioxidanți și substanța anticyanina care se regasește în coacaze negre și afine, având proprietați anticancerigene, are un conținut foarte redus de amidon comparativ cu cartofii normali."
Pe viitor, cei doi vor să-și certifice biocultura și să extindă suprafața cultivată. În plus, vor să pună la punct un sistem de irigații care să funcționeze cu ajutorul unor panouri solare.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş