O săptămână au întârziat salariile la şcoala din localitatea bihoreană Oșorhei. Unii dascălii spun că situaţia îi afectează.
„Am şi eu rate la bancă şi întârzierea mi-a afectat credibilitatea în faţa creditorilor şi lucrul ăsta poate duce
la Biroul de Credite şi n-aş dori", spune Florina Ducu, învăţătoare la şcoala din Oşorhei.
Cei 39 de profesori de la şcoala din Oşorhei îşi vor primi banii abia marţi, deşi data plăţii salariilor era 8 ianuarie. Situaţia a apărut după ce ministrul Finanţelor a modificat sistemul de achitare a salariilor.
„S-au împărţit pe nişte conturi IBAN veniturile brute şi a trebuit să recalculăm cum vin transpuse şi a generat această nebunie", explică Mirela Molnar, contabila şcolii din Oşorhei.
Potrivit noilor reglementări, şcolile trebuie să transmită direcţiilor de finanţe de unde vin banii şi pe sunt cheltuiţi.
Transparență cu prețul birocrației
Deşi acest lucru ar trebui să aducă transparență în cheltuirea banilor publici, până acum a însemnat doar muncă în plus pentru contabili.
Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei, susține că „înainte făceam 3 ordine de plată, acum facem în jur de vreo 10-15."
„În baza acestor ordine se întocmesc mult mai multe ordine de plată, pentru că trebuie detaliat pe fiecare sursă: pe impozit pe salarii, pe sursă, pe provenienţa, capitole, subcapitole", susține Ioan Mihaiu, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Bihor.
La întârzierea salariilor a contribuit şi faptul că programul electronic de plată a retribuţiilor în învăţământ nu a fost actualizat decât la sfârşitul săptămânii trecute,
Adriana Indrie, directorul şcolii din Oşorhei: „În 6 ianuarie, când am început lucrul, nu erau actualizate noile norme la nivelul programului de salarii, program de salarii care este dat de Minister, şi până s-au lămurit am avut întârziere cam de o săptămână."
Finanţiştii spun că noile reglementări vor obliga autorităţile locale să îşi cumpere programe care să realizeze noile ordine de plată.
reporter: Laura Breb
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș