"Nu există coplată deoarece nu a intrat în vigoare contractul cadru pentru anul 2013-2014." sustine dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalul Municipal Oradea.
"Lista serviciilor medicale pentru care se încasează coplata este stabilită în cadrul contractului." completeaza dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea.
Pe scurt, spitalele nu au temeiul legal prin care să încaseze banii de la pacienţii.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au refuzat să facă orice fel de comentariu legat de coplată sau de termenul de semnare al contractului cadru. Cert este că niciun director de spital nu va putea introduce coplata până când nu va semna noul contract cadru. Când se va întâmpla acest lucru nimeni nu ştie cu exactitate.
Aşa că pacienţii scapă de coplată cel puţin încă o lună.
Dacă pentru bolnavi, coplata înseamnă mai puţini bani în portofel, managerii de spitale spun că în acest fel ar aduce la buget fonduri suplimentare.
"Undeva la 300 de mii de lei ar intra într-un an în bugetul spitalului. Ce aţi putea cumpăra de ei? Multe. Probabil se vor întoarce în medicamente şi materiale sanitare." spune dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal din Oradea.
Spitalul Judeţean are însă de pierdut dacă în noul contract cadru va exista o prevedere conform căreia pacienţii care vin în urgenţă sunt scutiţi de la coplată.
"La cazurile contractate sumele nu ar fi semnificative, iar dacă vom scădea persoanele care se adresează în serviciul de urgenţă ar fi nesemnificative pentru noi ca spital." afirma dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea.
În spitalele orădene coplata va fi de zece lei şi se va plati la externare.