Şcoala din localitatea Dumbrava, comuna Holod - până nu demult, stătea să se prăbuşească. Acum, cu numai trei săptămâni înainte de începerea anului şcolar e în plină reconstrucţie.
"Banii pentru renovarea acestei şcoli vin din partea episcopiei greco-catolice", spune Iulian Terec, preot greco catolic. "Două săli de clasă vor fi gata până în 15 septembrie, anul acesta şi vor funcţiona. Clasele întâia şi a doua de dimineaţă şi a treia şi a patra după amiază." În schimb, inspectorii sunt pesimişti: „Nu cred că o să terminaţi anul acesta. Nu poate să înceapă şcoala aşa." Aşa că sunt decişi să nu dea avizul de funcţionare. Autorităţile promit marea cu sarea, însă experienţa anilor trecuţi arată că elevii se vor întoarce exact în aceleaşi condiţii. "Bani pentru lucrările de igienizare am primit, dar puţini. Vom face şi din sursele noastre proprii, ne vom aduce aportul să facem aceste lucrări", spune Adrian Mânz, viceprimarul comunei Holod. Înainte de începerea anului de învăţământ, zeci de inspectori şcolari, de sănătate publică şi din cadrul instituţiei prefectului vor contriola toate şcolile din judeţ. În primă instanţă, inspectorii le cer directorilor de şcoli să remedieze problemele constatate. Dacă nu o vor face, riscă amenzi. "Sancţiunile încep de la 2000 de lei poată să ajungă până la 10 mii de lei. Nu excludem nici chiar suspendarea activităţii în unitatea de învăţământ", precizează dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
În judeţul Bihor învaţă aproape 95 de mii de şcolari şi preşcolari în 183 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. Anul trecut 70% din şcolile şi grădiniţele din mediul rural nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare.