Consultaţii stomatologice gratuite pentru elevi, doar pe hârtie
Data publicării:
Chiar dacă legea prevede gratuitate pentru copii, lipsa fondurilor face ca tratamentele fără bani să fie aproape inexistente. În cel mai bun caz un stomatolog primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate 1.700 de lei pe lună, insuficienţi pentru numărul mare de copii care ar avea nevoie de tratament.
"Dacă nu vor să aştepte după lista de aşteptări ca să beneficieze de gratuitate total, pot să-şi achite în funcţie de tariful pe care îl practică fiecare medic în cabinetul lui", susţine Ionuţ Gheorghe, directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bihor.
O soluţie ar fi cabinetele stomatologice şcolare. În Bihor există însă doar cinci, toate în Oradea, care ar trebuie să asigure tratamente şi consultaţii pentru aproximativ 30.000 de elevi.
"Numărul este variabil; în general 7, 10, 14 pe o tură cu diverse probleme, consultaţii, carii mici, profilaxie, sigilări. Tratamentele sunt scumpe, iar aici beneficiază de gratuitate, pentru părinţi este un lucru bun şi pentru copii", explică dr. Dorel Caciora, medic stomatolog.
La şcoala gimnazială din Oşorhei învaţă aproape 650 de elevi. Unitatea nu beneficiază de cabinet stomatologic şcolar, aşa că părinţii se descurcă cum pot.
"Eu am şi cunoştinţe care merg şi au contract cu Casa şi le decontează, dar nu integral, pentru că au foarte mulţi copii şi atunci nu acoperă cheltuielile."
Administraţiile locale au posibilitatea să înfiinţeze astfel de cabinete sau să încheie contracte cu stomatologii.
"În situaţia în care nu pot să înfiinţeze pot încerca cadrul legal să asigure servicii de medicină dentară pentru colectivităţile şcolare", completează dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Probleme apar însă la comunele şi oraşele mici, care abia dacă se descurcă din buget cu cheltuielile curente şi nu au bani pentru încheierea de contracte cu stomatologii.
"Toată lumea spune, dar nu şi de unde să luăm bani şi nouă ne-ar fi convenit foarte mult să ştim că ne vine o sursă de finanţare de undeva pe această temă", spune Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei.
În Bihor, din cei aproape 600 de medici stomatologi, mai puţin de jumătate au contracte cu CAS.