Conducte reabilitate cu ajutorul roboţilor. Tehnologia folosită în Oradea este mai simplă şi mai rapidă

Data publicării:
conducte roboti 270815

De mai mulți ani, autorităţile din Oradea folosesc fonduri europene ca să înlocuiască rețelele de apă și canalizare. Până acum, muncitorii erau obligaţi să blocheze zona unde se făceau lucrări şi să sape până la conducte. Praful şi zgomotul erau nelipsite din peisaj. Însă, din acest an s-a decis schimbarea procedurii de înlocuire a tuburilor de beton aflate sub asfalt.

Noua procedură va fi aplicată pe mai multe străzi şi constă în introducerea noii conducte în cea veche. Pentru această operaţiune sunt folosiţi doi roboţi. Primul spală ţevile aflate în pământ, după care intră în funcţiune al doilea, care:

"Este un robot care practic elimină toate asperitățile, un robot ce are un disc diamantat - de la joy-stick se manipulează", spune Radu Bogdan, managerul de proiect.

După ce conducta este curăţată, muncitorii introduc noua ţeavă, în care al doilea robot va realiza racordurile prin perforare din interior.

"Este soluție la cheie; partea de cămine, de asemenea trebuie reabilitată, absolut totul. Tehnologia este un patent japonez", susţine Corina Durlescu, directorul general al companiei ce execută lucrările.

Această soluţie este aplicată deja pe Calea Aradului din Oradea şi va fi folosită pe mai multe străzi principale din zona centrală a oraşului. Ea permite înlocuirea conductelor fără ca traficul să fie închis. Noua tehnologie e și mult mai rapidă.

"Au făcut aproximativ 60 de metri liniari pe zi. Or, pe săpătură se face undeva, în funcție de situație, 12-14 metri pe zi", a detaliat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Ca să folosească tehnologia japoneză pentru înlocuirea conductelor, administraţia orădeană a avut nevoie de aprobarea de către minister a modificării studiilor tehnice inițiale, efectuate în 2007-2008.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri