După ce în zorii zilei au pârjolit şi au tranşant porcii primiţi de la organizatori, reprezentanţii a 22 de comune din județ şi-au pus la bătaie toată priceperea ca să-i impresioneze pe membrii juriului, dar şi pe clienţi.
"Le-am oferit dimineață, la ora 7, câte un porc în carcasă pe care ei trebuie să-l prepare în mod tradițional, făcând absolut tot ceea ce se poate face dintr-un porc: de la coadă până la capul porcului", spune Radu Silaghi, organizatorul concursului.
Concurenţii au apelat la reţete păstrate cu sfinţenie din strămoşi, ca preparatele lor să fie cele mai bune.
"Ceapă, pisat, slănină afumată, șuncă afumată, carne tocată, varză acră și o mână bună."
"Să fie carnea bună prima calitate, să bagi tot ce trebuie în cârnat: condimente, piper, cât mai natural să fie, usturoi, sare, boiaua și neapărat 2-300 grame de vin roșu."
"Jumere în lapte și condimentele nu le mai spunem, că de aia sunt secrete și nu se spun."
Un juriu special a analizat cu atenție preparatele fiecărei echipe.
"Au datoria să aplice tehnici tradiționale pentru produsele tradiționale pe care le vor prezenta; în plus, noi le-am cerut să vină cu un preparat special care să se deosebească de restul concurenților", explică George Crăciun, bucătar-șef, președintele juriului.
"Să fie foarte bine amenajat standul, să aibă produse gustoase și, de ce nu, inventive particulare din zona pe care ei o reprezintă și nu în uitimul rând juriul va da o notă pentru gustul mâncării", susţine Georgiana Zăgrean, prezentatorul festivalului.
Oferta apetisantă nu i-a lăsat indiferenţi pe orădeni.
"Este foarte bun că e proaspăt făcut de acum și ne place. Ciolan și grătar și toroș de toate am luat."
"Am luat ciolan, am luat caltaboș, jumări, toroș - de toate să gustăm."
Festivalul concurs "D'ale Porcului" este la a doua ediție şi este organizat de Consiliul Judeţean Bihor şi Asociația Firmelor Bihorene, care și-au propus să promoveze astfel tradițiile culinare din județ.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi