Concurs cu gust... tradiţional. 22 de primării au participat la festivalul "D'ale porcului"

Data publicării:
dale porcului

După ce în zorii zilei au pârjolit şi au tranşant porcii primiţi de la organizatori, reprezentanţii a 22 de comune din județ şi-au pus la bătaie toată priceperea ca să-i impresioneze pe membrii juriului, dar şi pe clienţi.

"Le-am oferit dimineață, la ora 7, câte un porc în carcasă pe care ei trebuie să-l prepare în mod tradițional, făcând absolut tot ceea ce se poate face dintr-un porc: de la coadă până la capul porcului", spune Radu Silaghi, organizatorul concursului.

Concurenţii au apelat la reţete păstrate cu sfinţenie din strămoşi, ca preparatele lor să fie cele mai bune.

"Ceapă, pisat, slănină afumată, șuncă afumată, carne tocată, varză acră și o mână bună."

"Să fie carnea bună prima calitate, să bagi tot ce trebuie în cârnat: condimente, piper, cât mai natural să fie, usturoi, sare, boiaua și neapărat 2-300 grame de vin roșu."

"Jumere în lapte și condimentele nu le mai spunem, că de aia sunt secrete și nu se spun."

Un juriu special a analizat cu atenție preparatele fiecărei echipe.

"Au datoria să aplice tehnici tradiționale pentru produsele tradiționale pe care le vor prezenta; în plus, noi le-am cerut să vină cu un preparat special care să se deosebească de restul concurenților", explică George Crăciun, bucătar-șef, președintele juriului.

"Să fie foarte bine amenajat standul, să aibă produse gustoase și, de ce nu, inventive particulare din zona pe care ei o reprezintă și nu în uitimul rând juriul va da o notă pentru gustul mâncării", susţine Georgiana Zăgrean, prezentatorul festivalului.

Oferta apetisantă nu i-a lăsat indiferenţi pe orădeni.

"Este foarte bun că e proaspăt făcut de acum și ne place. Ciolan și grătar și toroș de toate am luat."

"Am luat ciolan, am luat caltaboș, jumări, toroș - de toate să gustăm."

Festivalul concurs "D'ale Porcului" este la a doua ediție şi este organizat de Consiliul Judeţean Bihor şi Asociația Firmelor Bihorene, care și-au propus să promoveze astfel tradițiile culinare din județ.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...