Concurs cu gust... tradiţional. 22 de primării au participat la festivalul "D'ale porcului"

Data publicării:
dale porcului

După ce în zorii zilei au pârjolit şi au tranşant porcii primiţi de la organizatori, reprezentanţii a 22 de comune din județ şi-au pus la bătaie toată priceperea ca să-i impresioneze pe membrii juriului, dar şi pe clienţi.

"Le-am oferit dimineață, la ora 7, câte un porc în carcasă pe care ei trebuie să-l prepare în mod tradițional, făcând absolut tot ceea ce se poate face dintr-un porc: de la coadă până la capul porcului", spune Radu Silaghi, organizatorul concursului.

Concurenţii au apelat la reţete păstrate cu sfinţenie din strămoşi, ca preparatele lor să fie cele mai bune.

"Ceapă, pisat, slănină afumată, șuncă afumată, carne tocată, varză acră și o mână bună."

"Să fie carnea bună prima calitate, să bagi tot ce trebuie în cârnat: condimente, piper, cât mai natural să fie, usturoi, sare, boiaua și neapărat 2-300 grame de vin roșu."

"Jumere în lapte și condimentele nu le mai spunem, că de aia sunt secrete și nu se spun."

Un juriu special a analizat cu atenție preparatele fiecărei echipe.

"Au datoria să aplice tehnici tradiționale pentru produsele tradiționale pe care le vor prezenta; în plus, noi le-am cerut să vină cu un preparat special care să se deosebească de restul concurenților", explică George Crăciun, bucătar-șef, președintele juriului.

"Să fie foarte bine amenajat standul, să aibă produse gustoase și, de ce nu, inventive particulare din zona pe care ei o reprezintă și nu în uitimul rând juriul va da o notă pentru gustul mâncării", susţine Georgiana Zăgrean, prezentatorul festivalului.

Oferta apetisantă nu i-a lăsat indiferenţi pe orădeni.

"Este foarte bun că e proaspăt făcut de acum și ne place. Ciolan și grătar și toroș de toate am luat."

"Am luat ciolan, am luat caltaboș, jumări, toroș - de toate să gustăm."

Festivalul concurs "D'ale Porcului" este la a doua ediție şi este organizat de Consiliul Judeţean Bihor şi Asociația Firmelor Bihorene, care și-au propus să promoveze astfel tradițiile culinare din județ.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...