Condiţiile în care se desfăşoară titularizarea sunt identice cu cele ale oricărui alt examen. Într-una dintre sălile monitorizate video s-a aflat şi Petru Bodea, care, la 62 de ani, încearcă să ocupe un post şi anul şcolar viitor. De mai bine de un deceniu susţine anual examenul.
"În fiecare an am fost la titularizare pentru continuitate, pentru toate cele, am avut şi medii peste 8, nu am prins post. M-am pregătit, dar vă daţi seama că la vârsta de 62 de ani recepţionarea este mult mai lentă, de aceea trebuie să învăţ, zic eu, triplu."
În Bihor, cele mai căutate posturi sunt cele de educatoare şi învăţătoare, respectiv cel de profesor de limba română.
"Nu sunt foarte mari salariile, însă dacă îţi place ceea ce faci şi te motivează, faci cu drag şi poţi să mai faci şi altceva pe lângă meserie", spune o candidată.
La examenul din acest an s-au înscris 1.323 de candidaţi, din care 248 sunt absolvenţi din promoţia 2016. Au nevoie de cel puţin nota 7 ca să concureze pentru posturile vacante pe perioadă nedeterminată.
"Avem un număr de 66 de posturi care au perioada de angajare nedeterminată şi peste 1.100 de posturi şi fracţiuni care au perioada de angajare determinată", a detaliat Alin Iuhas Novac, inspectorul general al IŞJ Bihor.
În Bihor, examenul de titularizare se desfăşoară în patru centre. Notele vor fi afişate în 27 iulie, iar contestaţiile se pot depune până pe 28 iulie. Pe 3 august vor fi anunţate rezultatele finale, iar pe 8 şi 9 august vor avea loc primele şedinţe de repartizare a posturilor. Suplinitorii vor fi repartizaţi la sfârşitul lunii august.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi