"Nu îți poți permite să ignori opinia publică. Nu poți spune: E prea multă informație, sunt prea ocupat, o rezolv mai încolo! Nu poți face asta. Trebuie să o faci la timp, să găsești ce îi îngrijorează pe oameni."
Trebuie este verbul pe care Ian Cameron, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în comunicare din lume, îl utilizează direct când vorbeşte despre relaţia dintre autorităţi şi presă. Este omul care ştie exact despre ce vorbeşte şi o face cu exemple concrete. Aşa cum este seria de explozii care a lovit sistemul de transport din Londra pe 7 iulie 2005 şi care a reprezentat cea mai intensă experiență a lui Cameron, pe acea vreme editor la BBC.
"Pe la ora nouă dimineață, câteva ore după explozie, la BBC am primit cam 6000 de emailuri, mesaje și imagini. Este mult material de văzut, dar arată că telespectatorii sunt din ce în ce mai implicați", spun Ian Cameron.
Onestitate şi deschidere - calităţi esenţiale
Iar ceea ce declară autoritățile în astfel de situații e crucial, spune Ian Cameron. Fostul reporter şi editor al BBC are un sfat clar pentru cei implicaţi în medietizarea unui eveniment: să fie oneşti şi deschişi.
"Dacă minți și spui că e bine și nu e, vei fi descoperit și poți pune în pericol viața cuiva. Dacă le răspunzi la întrebări, oamenii vor avea încredere în tine și vor asculta și viitoarele tale mesaje."
Ian Cameron spune că mesajele transmise prin presă trebuie să fie concepute în așa fel încât să fie înțelese de întreaga populație.
De-a lungul carierei ale în presă, Cameron a fost reporter şi editor de ştiri la mai multe televiziuni şi staţii de radio din Marea Britanie. Din această postură a condus câteva investigaţii în scopul combaterii crimei organizate.
reporter: Andrea Crișan
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş