Clădiri de milioane de euro, retrocedate în Bihor

Data publicării:
stire retrocedari

De ordinul romano-catolic Premonstratens se leagă cele mai multe litigii care privesc imobile din Bihor. Călugării au cerut retrocedarea bazei Voinţa şi a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

"Ordinul Premonstratens a predat timp de mai mult de 150 de ani în clădire. Mulţi pun sub semnul întrebării faptul că a fost a noastră. Cândva într-adevăr am construit-o cu ajutorul statului, dar suma aceeea am restituit-o", spune Fejes Rudolf Anzelm, prepost-prelatul Ordinului Premonstratens din Oradea. 

În luna septembrie, judecătorii vor decide dacă va fi redeschis un proces vechi de 75 de ani, prin care Ordinul Premonstratens cere să intre în posesia Băilor Felix.

"Foarte puţini ştiu că însăşi denumirea Băilor Felix se trage de la numele unui administrator latifundiar al ordinului Premonstratens, Helker Felix, care, din câte ştim noi, a înfiinţat Băile Felix", susţine istoricul Attila Lakatos.

Primăria comunei Sânmartin, în raza căreia se află Băile Felix, susţine însă că terenul de 350 de hectare este proprietate de stat. Pentru că este considerată staţiune balneară de interes naţional, de restituire nici nu poate fi vorba.
În schimb, până acum au fost retrocedate clădiri importante din Oradea şi din judeţ. Printre ele se afla Palatul Episcopal romano-catolic, care a adăpostit colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor, şi imobilul unde funcţionează liceul Ady Endre. Valoarea lor depăşeşte 200 de milioane de euro, spun specialiştii.

"În momentul de faţă, preţul clădirilor istorice din zonele centrale ale oraşului se poziţionează undeva în jurul valorii de 700 până în 800 de euro pe metru pătrat", precizează Valentin Cătană, specialist imobiliar.

O situaţie aparte este cea a clădirii fostului Palat al Finanţelor, care a fost restituită Episcopiei Romano-Catolice de către Comisia de Retrocedare. Administraţia judeţeană a atacat hotărârea în instanţă.

"În aprilie 2013, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat şi a respins contestaţia Consiliului Judeţean", spune Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.

Şi această decizie a fost contestată de autoritatea judeţeană, iar clădirea a rămas în litigiu. Principala problemă este că nimeni nu are voie să intervină într-un fel asuăpra imobilului, care se degradează pe zi ce trece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...