Clădiri de milioane de euro, retrocedate în Bihor

Data publicării:
stire retrocedari

De ordinul romano-catolic Premonstratens se leagă cele mai multe litigii care privesc imobile din Bihor. Călugării au cerut retrocedarea bazei Voinţa şi a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

"Ordinul Premonstratens a predat timp de mai mult de 150 de ani în clădire. Mulţi pun sub semnul întrebării faptul că a fost a noastră. Cândva într-adevăr am construit-o cu ajutorul statului, dar suma aceeea am restituit-o", spune Fejes Rudolf Anzelm, prepost-prelatul Ordinului Premonstratens din Oradea. 

În luna septembrie, judecătorii vor decide dacă va fi redeschis un proces vechi de 75 de ani, prin care Ordinul Premonstratens cere să intre în posesia Băilor Felix.

"Foarte puţini ştiu că însăşi denumirea Băilor Felix se trage de la numele unui administrator latifundiar al ordinului Premonstratens, Helker Felix, care, din câte ştim noi, a înfiinţat Băile Felix", susţine istoricul Attila Lakatos.

Primăria comunei Sânmartin, în raza căreia se află Băile Felix, susţine însă că terenul de 350 de hectare este proprietate de stat. Pentru că este considerată staţiune balneară de interes naţional, de restituire nici nu poate fi vorba.
În schimb, până acum au fost retrocedate clădiri importante din Oradea şi din judeţ. Printre ele se afla Palatul Episcopal romano-catolic, care a adăpostit colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor, şi imobilul unde funcţionează liceul Ady Endre. Valoarea lor depăşeşte 200 de milioane de euro, spun specialiştii.

"În momentul de faţă, preţul clădirilor istorice din zonele centrale ale oraşului se poziţionează undeva în jurul valorii de 700 până în 800 de euro pe metru pătrat", precizează Valentin Cătană, specialist imobiliar.

O situaţie aparte este cea a clădirii fostului Palat al Finanţelor, care a fost restituită Episcopiei Romano-Catolice de către Comisia de Retrocedare. Administraţia judeţeană a atacat hotărârea în instanţă.

"În aprilie 2013, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat şi a respins contestaţia Consiliului Judeţean", spune Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.

Şi această decizie a fost contestată de autoritatea judeţeană, iar clădirea a rămas în litigiu. Principala problemă este că nimeni nu are voie să intervină într-un fel asuăpra imobilului, care se degradează pe zi ce trece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...