Descoperirea a fost făcută la capătul unui studiu efectuat pe șase loturi de miere din Harghita, Covasna și Mureș.
"Probele de miere au fost alese din zone considerate printre cele mai curate din țara noastră, dar și acolo au apărut urme de poluare", spune cercetătorul Adrian Timar.
Specialiştii au câteva explicaţii pentru prezenţa acestui material în miere.
"Personalul care lucrează cu produsul prim, prin materialele de lucru care conțin plastic, materialul de construcție a unui stup și materialul de întreținere a acestui stup", explică Marius Chipurici.
"Este posibil ca în zona respectivă să fie o fabrică de materiale plastice, iar albina să ducă o parte din reziduri lichide în stup", crede Ioan Săbăduș, apicultor.
Microfibrele de plastic odată ajunse în stomac pun în pericol organismul, spun medicii.
"Aderă ca o masă lipicioasă de mucoasă. Acea mucoasă își pierde din funcționalitate fie că este gastrică, fie că este intestinală. Este foarte clar că este o agresiune la adresa sistemului imunitar", spune dr. Luiza Demian, medic diabetolog.
Mierea naturală conține 280 de compuși necesari funcțiilor metabolice ale omului. În schimb, cea contrafăcută este ajutată de diferiţi îndulcitori, substanțe de îngroșare, coloranți sau conservanţi. Specialiștii în apicultură au diferite metode de testare a calității mierii.
"Mierea naturală cristalizează, dacă o pui pe un ziar nu arde, că zahărul arde. Nu? Și se întinde așa pe scobitoare, deci până la ultima picătură trebuie să nu se întrerupă."
Cercetătorii orădeni au pus la punct o metodă unică de analiză microscopică a mierii. Au mărit de 200 ori probele cu ajutorul unui microscop, au făcut fotografii digitale ale câmpurilor microscopice și au făcut observat în fiecare probă fibre de plastic de 2 mm.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş