Primii locatari ai centrului de reabilitare socială de pe Strada Vămii sunt 11 persoane cu diferite grade de handicap, cazate în urmă cu câteva zile.
"Tare îmi place. Nu pot să mulţumesc la Dumnezeu că am ajuns aici."
"Dacă aş avea atâta bine în rai cât am aici... Dar nu o să am că nu avem fapte, doamnă."
Din cauza unor probleme în familie, în centru au ajuns și Roman Sabău împreună cu soția lui. În vârstă de 90 de ani, bărbatul nu se poate deplasa singur, în timp ce soţia sa are și ea probleme de sănătate. Îi leagă aproape 70 de ani de căsnicie şi nu îşi pot imagina viaţa decât împreună.
"Toate condiţiile care necesită mai ales la un bătrân şi bătrâne sunt suficiente. Nu poţi să comentezi mai mai mult", spune Roman Sabău.
"Toate condiţiile le avem. Mâncare bună, curat", completează Floare Sabău.
Centrul dispune de 16 camere cu 48 de locuri, o sală de activităţi și una de mese. Locatarii au la dispoziție un cabinet unde vor primi asistenţă medicală non-stop.
"Beneficiarii sunt persoane vulnerabile, adulte, care nu se descurcă singure acasă, sau avem chiar persoane care le-am luat de pe stradă, pentru că şi-au pierdut locuinţa", susţine Georgeta Opreanu, directoarea Centrului de Reintegrare Socială.
"Scopul nostru acum îl reprezintă persoanele mai în vârstă, pentru că ele sunt un grup cu nevoi mai mari din societate. Pe măsură ce ne vom dezvolta şi vom căpăta mai multă experienţă, vom putea să ne ocupăm şi de persoane cu alte nevoi", a declarat Kevin Hoy, preşedintele Asociaţiei Smiles.
Lucrările la clădire au costat peste 3 milioane și jumătate de lei, cea mai mare parte din sumă a fost primită din fonduri europene.
Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş