Sergiu este un tânăr pasionat de calculatoare. În fiecare an participă la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei, iar cea mai bună clasare a fost locul cinci la olimpiada naţională de informatică. Pentru a evolua, Sergiu a decis să se înscrie la cursurile Centrului de Excelenţă.
"Spre deosebire de anii trecuți, crește mult mai mult gradul de motivare pe care îl am. Dacă sunt înconjurat de oameni entuziasmați, mi se transferă și mie oarecum entuziasmul lor și cheful de muncă", spune Sergiu Pușcaș, olimpic la informatică.
"Eu vreau să urmez o carieră în chimie și deschiderea unui centru de chimie mă ajută foarte mult la pregătirea pentru facultate", spune un alt tânăr.
"S-a investit foarte mult în ultimii ani în handicap, s-a investit foarte mult în copii cu nevoi speciale, este mare nevoie și acolo, dar eu zic că este mare nevoie și acestor copii care se pregătesc pentru această excelență să le creăm cadrul", susţine Vasile Bulgărean, directorul Colegiul Naţional "Silvania" Zalău.
Cursurile sunt ţinute în fiecare sâmbătă la Colegiul Naţional "Silvania" din Zalău. Elevii au fost organizaţi în mai multe grupe, în funcţie de domeniul şi anul de studiu.
"Activitatea seamănă cu orele de la clasă, numai la un nivel superior, chiar ajungând la nivelul universităților", este de părere Judith László, profesoara de fizică.
Performanţa în învăţământ este susţinută de Primăria Zalău, care a aprobat un buget de 150 de mii de lei pe an pentru plata profesorilor.
"La propunerea pe care a făcut-o colegiul de înființare a acestui centru de excelență, consiliul local a dat curs, astfel încât să asigurăm sumele necesare pentru funcționarea lui legală", spune Radu Căpîlnașiu, primarul municipiului Zalău.
Peste 800 de elevi din judeţul Sălaj s-au înscris la admiterea pentru cursurile Centrului de Excelenţă, însă doar 350 dintre ei au trecut examenul.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță