CET-ul orădean este o clădire pe care o vezi îndată ce intri în ţară, prin Vama Borş, şi pe care orădenii o ştiu prea bine din cauza poluării pe care o generează. Uzura cazanelor, folosirea cărbunelui şi coşul fără filtre fac ca peste oraş să se împrăştie anual zece mii de tone de pulberi şi substanţe toxice.
"Instalaţia de la Electrocentarle Oradea, proiectată în 1960, normal că nu corespunde normelor europene; atunci nu erau aceste valori limită de emisii - momentan sunt depăşite. SO2 norma este 400 şi instalaţia actuală este undeva la 5000, pulberile, de la 50 cât e norma UE, avem 800", susţine Francisc Daniel, directorul tehnic al CET Oradea.
Fumul CET-ului orădean se întinde pe câţiva kilometri în zilele senine, în timp ce iarna zăpada capătă tente gri.
"Este groaznic, inhalăm, doar pe maşini dacă vă uitaţi este dezastruos."
"Se simte. Nici nu prea poţi aerisi în locuinţă, vine un miros de cărbune şi dacă depozitezi ceva pe balcon se depune funingine."
Medicii spun că poluarea afectează în special copiii şi persoanele vârstnice.
"Gazele rezultate în urma arderii cărbunelui predispun la afecţiuni pulmonare, în special la vârstele extreme copii şi vârstnici, şi pot favoriza agravarea bolilor pulmonare preexistente, infecţii respiratorii, dar şi agravarea bronhopneumopatiilor cronice obstructive", atrage atenţia dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Orădenii se confruntă cu această problemă de peste zece ani. În lipsa fondurilor pentru instalarea unor filtre speciale, administraţia locală a continuat să folosească instalaţia, în ciuda poluării pe care o produce.
"Momentan, nu putem reduce poluarea la zero. Pentru că suntem în plină iarnă trebuie să furnizăm agent termic pentru populaţie, chiar dacă trebuie să recunoaştem că acesta reprezintă şi o sursă de poluare", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
"Încă din 2002 când au fost transferate aceste echipamente autorităţilor locale s-a ştiut că autoritatea locală nu poate din bani publici, din surse locale să investească în tehnologii la nivelul acesta", susţine Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.
Anul trecut, Garda de Mediu Bihor a amendat de două ori Electrocentrale Oradea.
"A fost amendată în 20 iunie 2014 cu 100 mii de lei pentru nerespectarea termenelor din planul de acţiuni al autorizaţiei integrate de mediu şi cu 20 de mii de lei în luna septembrie pentru depăşirea plafoanelor de poluare impuse", detaliază Viorel Ţepele, directorul Gărzii de Mediu Bihor.
O şansă pentru un oraş mai curat ar fi montarea viitoarei centrale pe gaz, în valoare de peste 77 de milioane de euro, printr-un proiect cu fonduri europene. Conform datelor tehnice, viitoarea centrală va avea emisii de oxid de azot sub norma de 5 de mililitri la metrul cub de aer.
Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Rezmuves Robert, Gabor Szilagyi
Editor montaj: Călin Lazău