Cea mai grea operaţie de prelevare. În seara accidentului aviatic din Apuseni, Medicii din Oradea au intrat în sală cu gândul la colegii căzuţi în munţi

Data publicării:
prelevare organe 040214


"Din nefericire, mama dumneavoastră a fost declarată de colegii mei într-o stare care se numește moarte cerebrală, nu aude, nu vede, nu înțelege nimic din jurul ei."

Sunt cuvintele pe care Iulia Pop le-a auzit pe 19 ianuarie. Două zile mai devreme mama ei ajunsese de urgenta la spitalul judetean din Oradea, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Continua să respire, inima ii batea, dar creierul nu mai functiona. Medicul Carmen Pantiş, care coordonează programul de transplant în Bihor, i-a explicat situaţia şi i-a propus să transforme moartea într-un nou început.

"Ar exista oportunitatea de a salva alte vieți prin donare de organe și aici ne gândim la posibilitatea de a salva pacienți care sunt pe lista de așteptare la rinichi sau ar putea fi luată în discuție prelevarea ficatului."

Iniţial, doi dintre cei patru copii ai femeii nu au fost de acord cu donarea organelor. Până la urmă, au înţeles că vor ajuta alţi oameni să înceapă o nouă viaţă şi au spus da operaţiei.

"Am făcut-o știind câți oameni disperați așteaptă soluția și șansa asta, pe care mama mea nu a avut-o", spune Iulia Pop, fiica pacientei.

S-a decis să fie prelevate corneea, ficatul şi rinichii. Au fost anunţaţi de urgenţă medicii din Cluj şi echipa de la Fundeni.

Dr. Carmen Pantiș, medic primar ATI, coordonatorul Programului de Transplant pe Bihor: "E o situație contracronometru și e foarte important ca în maximum 6-8 ore echipele să ajungă."

Echipa de la Bucureşti nu a mai venit

În timpul pregătirilor pentru operaţie, medicii orădeni au aflat că avionul în care era echipa de la Bucureşti s-a prăbuşit în munţii Apuseni.

"Această veste a fost ca un trăznet, a fost realmente ca un trăznet, dar a trebuit să mă adun, să mă coordonez, să discut cu domnul doctor Zota și să vedem ce facem cu restul organelor, pentru că în acel moment ficatul nu se mai putea preleva", îşi aminteşte dr. Carmen Pantiș.

Rămâneau în schimb rinichii şi corneea, care puteau să salveze patru oameni. A fost motivul pentru care medicii au decis să intre în sală, alături de echipa de la Cluj.

"Prima întrebare era dacă se va mai face prelevarea și am aflat că în momentul ăla se făcea prelevarea de rinichi și m-am bucurat...m-am bucurat", spune Iulia Pop.

Pentru doctorul Pantiş, "îngrozitor a fost acel moment în care intervenția chirurgicală s-a terminat, nu voi uita niciodată, și totuși colegii noștri nu erau găsiți. A fost terifiant."

Au mai trecut ore bune până cand supravieţuitorii să fie găsiţi de salvatori, ore în care, însă, patru oameni au primit o nouă viaţă. Datorită mamei Iuliei şi a echipelor de prelevare.

Transplantul, şansa la o nouă viaţă

Tot datorită unor astfel de oameni, un tânăr din Oradea a primit şi el, în dar, o viaţă nouă. Acum trei ani, când Lucian Buzilă avea doar 26 de ani a aflat că rinichii lui refuză să funcţioneze. De trei ori pe săptămână, timp de câte patru ore, trecea prin chinul dializei.

În mai puţin de două luni de la diagnosticare, în ziua în care s-a înscris pe lista de aşteptare, Lucian a primit telefonul care îl anunţa că s-a găsit un donator.

"În fiecare zi când mă trezesc, în fiecare seară când pun capul pe pernă mă gândesc că a fost o șansă pe care familia donatorului mi-a dat-o. Mă rog pentru acea persoană", spune Lucian Buzilă.

Familia celui care i-a salvat viaţa vrea să rămână anonimă. La fel şi Iulia... Nu vrea să îi cunoască pe cei cărora, ea şi fraţii ei le-au salvat viaţa.  "Le dorim să fie sănătoși și să profite din plin de șansa asta."

Bihor este primul judeţ în ţară ca număr de prelevări de organe. În 2008 a avut loc prima astfel de intervenţie, iar anul trecut au fost 29 de prelevări de organe.

reporter: Andrea Crișan
operator: Constantin Gheorghiță

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...