Numit drept "regele vinurilor, vinul regilor" de către Ludovic al XIV-lea, vinul licoros din regiunea Tokaj din nord-estul Ungariei a fost vedeta Carnavalului Vinului din acest an. Nectarul dulce, produs parţial din boabe de struguri stafidite, reprezintă una dintre mândriile Ungariei.
"Pentru ca strugurii să devină adecvaţi pentru vinul licoros, în primul rând, trebuie să înceapă un proces de putrezire. Acest lucru se întâmplă peste tot, dar apoi trebuie să urmeze o toamnă foarte lungă şi lipsită de precipitaţii, care cauzează stafidizarea", a povestit Tibor Kovács, viticultor din zona Tokaj.
O altă specialitate de vin a fost adusă la carnaval din cea mai întinsă zonă viticolă din ţară, zona de câmpie din centrul şi sudul Ungariei.
"Acest vin este ieşit din comun pentru că este produs dintr-un fruct roşu. Şi, totuşi, este un vin alb clasic. Îl putem recomanda celor care caută ceva special", spune Anett Blága, producător.
Cei care au poftă de ceva dulce, dar totuşi uşor, pot să aleagă dintre nenumăratele sortimente de vin din fructe. Aceste specialităţi sunt produse chiar la Debreţin, oraşul care găzduieşte carnavalul.
"Din mure negre şi caise producem vin sec, din zmeură şi coacăze negre demidulce, iar celelalte sunt dulci, precum vinul de prune, de vişine, căpşuni, coacăze roşii sau vinul din pere William, tot foarte bun."
"Sunt prezenţi mai mulţi viticultori decât anul trecut sau în anii anteriori. Se vinde vin la 39 de chioşcuri. Cel mai important criteriu de participare este calitatea. Sunt şi vinuri roşii, şi albe, dar vin rău nu există aici", este de părere András Tóth, unul dintre organizatorii carnavalului.
Carnavalul Vinului din Debreţin atrage la fiecare ediţie câteva mii de vizitatori, mulţi dintre ei români.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Gábor Szilágyi
Editor web: Adrian Laboş