De la primele ore ale dimineții de luni, zeci de orădeni au venit la sediul CAS Bihor să își depună actele pentru cardul european de sănătate. Documentul permite accesul la servicii medicale gratuite, oferite în cazul unor urgenţe pe teritoriul Uniunii Europene.
"- Cum vă ajută acesta?
- Mă ajută când mă duc în străinătate să pot avea servicii medicale."
"Pentru orice: dacă te duci la spital, la stomatologie."
"Nu se știe niciodată ce se întâmplă și să îl am la mine."
Dacă în luna mai Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a eliberat 1300 de carduri, luna trecută mai mult de 2.000 de bihoreni au solicitat eliberarea acestui document.
"Eu cred că este perioada vacanțelor, concediilor de odihnă și foarte mulți cetățeni pleacă în străinătate și din acest motiv cresc şi solicitările pentru cardurile de sănătate", este de părere dr. Ionuț Gheorghe, directorul CAS Bihor.
Cardul european de sănătate poate fi solicitat de orice persoană care are de cel puțin 5 ani statutul de asigurat. Dosarul întocmit în acest scop trebuie depus la sediul casei judeţene de asigurări de sănătate şi conţine mai multe acte.
- cerere tip
- copie act identitate
- dovadă calităţii de asigurat:
* salariaţi - adeverință loc de muncă
* pensionari - cupon de pensie
- decizie pensionare
* student - adeverință instituție de învățământ
* minori - copie certificat de naștere
"Are nevoie de o cerere care se poate descărca de pe site-ul Casei Naționale sau se poate lua de la noi de la sediul nostru. Se atașează o xerocopie de pe actul de identitate și dovada calității de asigurat. În cinci zile lucrătoare îl primește acasă prin poșta română", explică Ioana Tîlvîc, consilier asistenţă la CAS Bihor.
Cardul european este gratuit şi are o valabilitate de 6 luni pe teritoriul Uniunii Europene. În unele țări este posibil ca în cazul unor servicii medicale să fie necesară coplata. Documentul nu poate fi utilizat în România și nu acoperă decât cazurile de urgenţă.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş