Cazurile oncologice descoperite la Oradea sunt de aproape trei ori mai multe decât acum cinci ani. Aşa sună statistica îngrijorătoare, care arată evoluţia acestor boli în rândul populaţiei. Şi numărul copiilor diagnosticaţi cu cancer a crescut în ultimii ani.
"În ultimii cinci ani, numărul cazurilor nou descoperite a crescut de la 900 la peste 2600, iar în 2016 - 1500 de persoane care sufereau de cancer au murit. Studiile epidemiologice efectuate de specialiştii centrului oncologic de la Oradea arată că de-a lungul vieţii un bărbat din 3 va avea cancer, în timp ce la femei incidenţa este de unu la cinci", a relatat Bogdan Băcilă, reporter Digi24 Oradea.
Doamna Edit are 76 de ani şi este internată în centrul oncologic din Oradea. "Şi Clujul mi-a indicat să vin la Oradea că sunt medici, că locul e deosebit şi că oncologia este nouă şi chiar am găsit că e foarte pusă la punct."
Incidenţa bolilor oncologice este în creştere, spun specialiştii.
"Din păcate, numărul pacienților oncologici este în creștere. Pentru anul 2016 avem un număr record de 2600 de cazuri noi, ceea ce este alarmant", atrage atenţia dr. Aniela Platona, medic primar oncolog.
Alarmantă este şi creşterea numărului de cazuri noi în rândul copiilor.
"În urmă cu câțiva ani media era cam 10-12-14 cazuri noi pe an, dar acum ne apropiem de 20 și chiar 24 de cazuri noi diagnosticate", confirmă dr. Gabriela Miculschi, medic oncologie pediatrică.
"În ciuda a miliarde si miliarde de dolari investite în cercetare, diagnostic şi tratament, rămâne o boală al cărei mecanism încă nu este cunoscut şi prognosticul oarecum rezervat", spune dr. Flavia Groşan, medic primar pneumolog.
Cele mai multe cazuri de cancer decoperite la Oradea sunt cele colo-rectale, urmate de cancerul pulmonar şi cancerul de piele.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa