"O să facem semn, după crotalii, ne uităm la număr şi atunci ăsta îl rezervăm pe Crăciun. Cu o săptămână înainte, veniţi! Atunci ăsta şi ăla de acolo rămân."
Cu o strângere de mână şi o sumă dată în avans; aşa e încheie o "sesiune" de alegere a unui porc crescut într-o gospodărie dintr-un sat de lângă Oradea. La fel cum o face de ani de zile, Tibor Szivak a venit şi acum să-şi rezerve un animal pe care îl va sacrifica înaintea Crăciunului. Ştie că sunt crescuţi cu hrană naturală.
"Trebuie rezervat, trebuie pus avansul şi rezervat porcul", spune bărbatul, care dă și un termen până când se poate face acest lucru: cu două luni înainte de Crăciun. Ca să fii sigur!
Francisc Nemeş, crescător de porci: "Acum ne aflăm în perioada în care oamenii trebuie să vină să rezerve porcul de Crăciun să fie sigur că o să aibă. Asta din cauză că din ce în ce mai puţini crescători mai sunt, nu mai e rentabil."
Doar 1.000 de porci mai sunt crescuți în gospodăriile populației
Autorităţile sanitare spun că numărul porcilor din gospodării a scăzut la jumătate în ultimii ani. Crescătorii particulari mai au doar puţin peste o mie de exemplare, în timp ce în ferme sunt aproape 55 de mii de capete.
Aurel Indrie, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor: "După sistarea vaccinării datorită condiţiilor stabilite de Comunitatea Europeană şi a faptului că nu se mai acceptau porci la tăiere în abatoare, a scăzut numărul lor, fiind în general valorificaţi în gospodării."
Crescător de porci, Ioan Iaz spune că acum are 5 porci de cel mult 80 de kilograme în greutate. "Dacă îi mai ţin două luni, să zicem că vor ajunge la 100-110 kilograme."
Numai buni de sacrificat, exact aşa cum caută cei care vor în aceste sărbători pe masă doar preparate din carne provenită din gospodării.
Anul acesta kilogramul de carne de porc în viu la o gospodărie particulară se vinde cu 8-9 lei kilogramul, cu 2 lei mai puţin decât în 2012.
reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi