În loc să-i scutească de cheltuieli suplimentare, izolaţia termică a blocului le-a adus mai multor orădeni numai necazuri. De când imobilul a fost reabilitat, toată apa pluvială se scurge de pe faţadă în balcoanele de la ultimul etaj. În locuințe au apărut igrasia şi mucegaiul, iar mirosul este greu de suportat. Cei de la primărie susțin că acoperișul degradat este cauza problemelor și spun că e datoria asociaţiei de proprietari să rezolve situația.
De fiecare dată când plouă balconul familiei Moga se tranformă într-o mică piscină. Apa de ploaie se scurge de pe fațadă direct în apartament, iar mopul și cu galețile au devenit singura soluție.
Situația a apărut acum aproape doi ani, când blocul a fost reabilitat termic. De vina ar fi șarpanta acoperișului care nu a fost prelungita odata cu izolarea pereților îngroșați o dată cu montarea stratului de protecție.
"Trebuia cu cel puţin 30 de centimetri coborât puţin mai jos. Dar de la primărie cine a făcut lucrările nu ne-a spus nimic şi acum spun că noi suntem de vină cu acoperişul, ei nefăcând nimic când erau schelele şi se putea lucra şi se putea face", explică Valentin Moga, locatar.
Din cauza apei infiltrata în pereți, în apartamentele de la ultimul etaj au aparut igrasia și mucegaiul.
"A apărut igrasie, plouă ca afară, am să fac piscină, numai că o să fie mare impozitul. Soţia stă de planton, eu stau de planton când sunt acasă, am două fetiţe mici, igrasie, mucegai, apă."
"- Mie îmi curge şi pe perete şi pe pervaz.
- Deci în bucătărie.
- În bucătărie, în balcon tot la fel. În loc să-mi pună pervazurile să curgă apa în exterior, îmi curge în interior", a constatat Irina Jurcuţ, locatară.
Familia Moga îşi face griji, cel mai mult, pentru cele două fetiţe care sunt nevoite să inspire aerul contaminat cu bacterii.
"Eu deja am nişte probleme, aproape un început de astm şi rinită alergică, mă afectează foarte tare mucegaiul. Fetiţa cea mare e confruntă doar cu o uşoară rinită alergică."
Primăria, care a derulat investiţia de reabilitarecu fonduri europene, spun că locatarii au obligaţia să întreţină atât acoperişul, cât şi jgheaburile. Cu atât mai mult cu cât acestea nu au fost cuprinse în proiectul de reabilitare.
"Ei au semnat prin asociaţia de proprietari şi un contract cu primăria prin care îşi asumă această obligaţie de a întreţine. Noi nu putem interveni la lucrări care nu au făcut obiectul contractului de finanţare", explică Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
În Oradea, primăria a reabilitat termic în jur de 50 de blocuri din fonduri europene.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş