Au redescoperit Bihorul pe bicicletă. Zeci de cicliști amatori au răspuns provocării lansate de Agenția de Management al Destinației Bihor și au parcurs mai bine de 30 de kilometri. În drumul lor s-au oprit la trei biserici de lemn, vechi de câteva sute de ani.
Excursioniştii au pornit la drum încă de dimineață, iar după două ore au făcut prima oprire la Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Luncșoara. Preotul satului le-a prezentat lăcașul de cult ridicat în 1760 şi a apreciat acţiunea.
"Foarte binevenită și m-aș bucura să se repete, sunt încântat pentru faptul că sunt antrenați și cei mici pentru ca astfel să le transmitem ceea ce este al nostru", a spus Aurel Copăcean, preot.
Turiștii au fost întâmpinați de localnici cu sarmale, zacustă, dulceață, prăjituri, toate făcute în casă. De pe mese nu au lipsit fructele de sezon ori băuturile tradiționale. Musafirilor le-au fost prezentate şi dansuri populare specifice zonei.
"Suntem bucuroși să fim parte într-o astfel de acțiune pentru că suntem conștienți că avem o datorie față de înaintașii noștri și față de urmașii noștri: să promovăm valorile pe care le găsim în satele românești", a declarat Ancuța Șchiop, viceprimarul comunei Aușeu.
Cei care s-au încumetat să parcurgă traseul lung de 34 de kilometri au avut parte de vreme frumoasă. Toți au fost surprinși de frumusețile naturale întâlnite pe drum și pe care prea puțini le cunoșteau până acum.
"Chiar am spus că sunt dealuri care nici nu aș fi crezut că așa aproape de Oradea și chiar așa de spectaculos. Deci am fost la o belvedere aici, pe un deal, de unde s-a văzut tot bazinul Crișului."
"A fost foarte frumos. Am văzut o biserică, am făcut foarte multe poze."
"Mie îmi place mult să merg cu bicicleta, îmi place sportul și astăzi, neavând altă activitate sportivă, am zis că este foarte bine pentru mine și pentru soția să facem un traseu din acesta."
Acțiunea a făcut parte dintr-un proiect amplu al Agenției de Management al Destinației Bihor ce își propune să promoveze patrimoniul cultural și religios al județului, dar și să încurajeze cicloturismul.
"Este un proiect care dorește punerea în valoare a bisericilor de lemn din județul Bihor, dezvoltarea și susținerea comunităților locale prin prezentarea și oferirea turiștilor de produse tradiționale de sezon și, nu în ultimul rând" de tradiție pură românească", a explicat Gabriel Bonaciu, consultant turism în cadrul Agenției de Management al Destinației Bihor.
Turiștii au ajuns și la Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Gheghie și Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Josani. În Bihor, există aproximativ 100 lăcașe de cult din lemn.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță