De 6 ani, de când soţia i-a murit, Cornel Hoduţ încearcă să-şi treacă unicul fiu pe numele lui. Sfătuit de un avocat, în 2009 a făcut prima cerere prin care solicită Judecătoriei Oradea schimbarea de nume. Însă nici acum nu a reuşit să obţină decizia dorită. Bărbatul spune că i s-au cerut tot felul de lucruri, unele absurde.
"Tot timpul îmi bagă diferite probleme, cum că nu am venit cu pârâtul. De unde să aduc pârâtul din moment ce am pus la dosar actul de deces."
Reprezentanţii Judecătoriei Oradea recunosc că situaţia este atipică, dar... legală.
"Judecătorul cauzei a solicitat reclamantului în baza articolului 200, Cod Procedură Civilă Nou, ca acesta să precizeze cu cine se judecă şi, evident, să dea detalii despre pârât", explică Radu Harja, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea.
Pentru că Cornel Hoduţ nu a prezentat informaţiile cerute de magistraţi, aceştia i-au respins cererea.
"Instanţa reţine că reclamantul (...) nu a indicat numele şi adresa pârâtului, prin urmare în mod legal a fost anulată cererea de chemare în judecată, având în vedere dispoziţiile art. 196 alin.1 Cod Procedură Civilă şi art. 200, alin. 3 Cod Procedură Civilă", se arată în hotărârea Judecătoriei Oradea.
Bărbatul este convins că nimeni nu-i analizează cu atenţie actele. Invocă în acest sens o greşeală de redactare apărută în decizia instanţei, unde, în loc de 6 ani, se menţionează că soţia i-a murit acum 6 luni.
"Nu se uită în dosare, dacă acolo scrie clar ce am. Mama copilului - decedată. Este depusă la dosar recunoaşterea copilului la biroul notarial. Este trecut în certificatul de naştere. Este trecut tatăl Hoduţ Cornel. Atunci de ce nu poate să poarte numele meu Hoduţ?", se întreabă reclamantul.
Cornel Hoduţ este hotărât să nu lase lucrurile aşa. El vrea să redeschidă procesul, convins că dreptatea este de partea lui.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi