Bihorul este județul cu cei mai mulți tineri fermieri din țară

Data publicării:
tineri fermieri

Norbert Gajgo are 21 de ani şi vrea să investească în legumicultură, în localitatea natală, Diosig. Are nevoie de 100 de mii de euro, iar o parte din bani - adică maximum 40 de mii de euro - vrea să-i obţină printr-un proiect european.

"Nu am vrut să lucrez pentru nimeni așa fac profit pentru familie, pentru mine. Mi-a venit ideea. Am vrut să încercăm."

Tatăl lui Norbert îl completează: "Cu ce pot ajut și îl încurajez. Îi văd fantezia în agricultură. Cu un pic de ajutor din partea statului, dacă primim, eu zic că o să fie ok."

La banii europeni vrea să apeleze şi Cosmin Ungur, un agronom de 31 de ani. A avut mai multe tentative, dar nu a reuşit. Anul acesta a aplicat din nou pentru că vrea să-şi facă un foraj de adâncime, un sistem de irigații pe o parcelă de 2 hectare care ar asigura necesarul de apă pe un an pentru cultura de dovlecel. Dacă acum pe 3 hectare produce 11 tone de dovleci, cu noua tehnologie speră să obţină o producţie dublă.

"Am putea depăși undeva la 12-13 tone de dovlecel pe hectar. Sperăm să avem chiar 20 de tone de dovlecel la hectar."

Fondurile europene atrag sute de tineri fermieri din judeţ, cei mai mulţi din ţară.

"În momentul de față, Bihorul pe această măsură "Instalarea tânărului fermier" este pe locul întâi. Avem 840 de tineri fermieri instalați în județul Bihor din cei 13 mii care sunt instalați la nivel național", a detaliat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.

Ca să accese fondurile europene, tinerii fermieri trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie organizat ca microintreprindere, să elaboreze un plan de afaceri şi să se angajeze ca în cel mult 9 luni de la momentul deciziei de finanţare să implementeze planul de afaceri. Ei au la dispoziţie trei ani să atingă obiectivele propuse.

Etapele pentru "Instalarea tânărului fermier"
- înregistrarea ca microintreprindere sau întreprindere mică cu cel mult 24 de luni înaintea depunerii cererii
- elaborarea unui plan de afaceri
- depunerea cererii de finanţare împreuna cu planul de afaceri
- îndeplinirea in maxim trei ani a obiectivelor propuse

În perioada 2007-2013, 838 de tineri din Bihor au accesat fonduri europene pentru agricultură în valoare de peste 22 de milioane de euro. Anul acesta, în Bihor sunt înregistrate deja 100 de cereri de finanțare din partea tinerilor fermieri, din totalul de 550 depuse în ţară. Proiectele sunt evaluate, iar beneficiarii pot obţine până la 40 de mii de euro. Amănunte despre accesarea banilor europeni de către tinerii fermieri sunt oferite şi de Direcţia Agricolă.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri