Soluţie inedită aplicată de Prefectura Bihor pentru a evita fraudarea sistemului de programare online pentru înmatricularea vehiculelor. Instituția a decis ca persoanele care au făcut programări multiple pentru aceeași mașină să nu se mai poată înscrie în sistem timp de 10 zile. În plus, în caz de recidivă, numele celor care se programează de mai multe ori sunt trecute pe o "listă neagră", publicată pe pagina de internet a Prefecturii.
Sistemul de programări online pentru înmatricularea vehiculelor este disponibil în Bihor din 1 februarie. A fost introdus pentru a face faţă aglomeraţiei apărută la ghişee o dată cu renunţarea la taxa de primă înmatriculare. Imediat au şi observate primele tentative de fraudă.
"Am constatat că unele persoane încearcă să se programeze în zile diferite cu aceeşi serie de şasiu. Ori o maşină nu poate fi înmatriculată decât o singură dată", explică Eugen Antal, consilier IT al Prefecturii Bihor.
Alţii se programau pe internet doar ca să testeze sistemul. În acest fel s-a ajuns ca din cei înscrişi online, doar jumătate să se prezinte la ghişee. Munca funcţionarilor era dată peste cap, iar timpul de aşteptare ajungea la câteva ore.
"Asta făcea ca sistemul să meargă greu, să aglomereze practic celelalte ghişee cu oamenii care nu-şi făceau programare online şi se stătea câteva ore bune", susţine Eugen Antal.
Soluţia găsită de autorităţi este drastică: toţi cei care făceau programari pentru mai multe zile au fost eliminaţi din sistem. Aceştia sunt identificaţi automat, la anumite intervale de timp, de către un program, iar ştergerea programării se face de un operator. Timp de 10 zile cei care ncalcă regulile nu-şi mai pot face programare online la Serviciul de Înmatriculări.
"Deoarece o maşină nu se poate înmatricula de mai multe ori, tentativa de a rezervare online pe baza aceleaşi serii se penalizează prin pierderea priorităţii dobândite prin rezervare, toate rezervările cu aceeaşi serie de şasiu urmând a fi anulate FĂRĂ NOTIFICARE prealabilă."
sursa: serviciicomunitare.eu
"Dacă recidivează şi am avut cazuri de persoane care au recidivat de trei ori le publicăm şi numele la fel cum se publica mai demult pe gazeta de perete", completează consilierul IT al Prefecturii Bihor.
"Pentru a reuşi o programare online, cel care o face rebuie să respecte politica de rezervări online, un set de 12 reguli ce trebuie urmate întocmai", atrage atenţia Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Acestea pot fi consultate pe pagina serviciicomunitare.eu Prin aceste măsuri, autorităţile speră ca ritmul de preluare şi procesare a documentelor va fi mult mai rapid.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş