BIHOR. Mistreţii fac ravagii în lanurile de porumb

Data actualizării: Data publicării:
mistreti culturi

Mistreţii provoacă pagube mari pe ogoarele localnicilor dintr-o comună bihoreană. Animalele sălbatice au făcut ravagii în lanurile de porumb care au fost compromise în proporţie de aproximativ 20%. De ani de zile oamenii sunt martorii distrugerilor făcute de turmele de porci, însă nu pot fi despăgubiţi pentru că nu şi-au împrejmuit terenurile, aşa cum prevede legea.

"Intră scroafa cu purceii în lan, atacă lanul. Purceii se năpustesc asupra ştiuleţilor, îi încep, mănâncă o gură, două, se duc la altul. Distrug 10-20 la sută din parcela respectivă", spune un localnic.

Aşa se face că, după ce au trudit o primăvară la câmp şi au cheltuit bani însămânţând culturile de porumb, oamenii din comuna Cociuba Mare s-au trezit, în plin sezon, cu pagube însemnate din cauza mistreţilor.

În aceeaşi situaţie se află şi Bujor Pojoga care lucrează 15 hectare de teren. Bărbatul spune că, în fiecare an, animalele sălbatice îi distrug o parte din recoltă, iar el priveşte neputincios cum se duce pe apa sâmbetei munca sa de peste an. Ştie însă că ar trebui să-şi împrejmuiască terenul, lucru care este imposibil, explică acesta.

"De vreo 20 de ani, absolut nicio măsură nu se ia, nu te despăgubeşte nimeni. Avem în 5-6 locuri porumb, nu putem merge să le păzim peste tot şi aşa că rămânem de pagubă."

"Numai în acest lan de porumb, mistreţii au făcut ravagii pe o suprafaţă de circa 20 de arii. Porumbul este pus la pământ, iar ştiuleţii au fost mâncaţi de animalele sălbatice", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Agricultorul, din luna martie sau februarie, el numai tot dă, tot dă, când să ia, nu mai are ce, rămâne complet sărac. Pagube de nu se discută, rămâne pârlog pe unde merge", se plânge un localnic.

Odată puse la pământ, culturile sunt complet compromise şi ajung hrană pentru animalele din gospodării. Autorităţile locale precizează că asociaţiile vânează anual cota stabilită, doar că animalele se înmulţesc necontrolat. În plus, acestea îşi trimit paznicii ca să patruleze pe ogoare.

"Au ajuns la o recoltă anuală de 46 de exemplare pe care le recoltează în perioada 15 octombrie - 1 februarie. În fiecare seară trimit paznicii pentru a le acorda sprijin cetăţenilor", susţine Mihai Sferle, primarul comunei Cociuba Mare.

În ciuda faptului că pierderile sunt însemnate, proprietarii nu pot fi despăgubiţi, decât dacă au culturile îngrădite, spune actuala lege a vânătorii. În caz contrar, oamenii suportă pagubele produse.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...