Descoperirea a fost făcută acum două săptămâni, după ce satul Peştere din comuna bihoreană Aştileu a rămas fără apă. Localnicii se alimentau cu apă potabilă dintr-o peşteră aflată la câteva sute de metri de sat.
"Noi am vrut neapărat să ştim ce se întâmplă în perioada de secetă, dacă putem să dirijăm acele izvoare din interior către exterior ca să furnizăm pe toată perioada anului această apă", a spus Ionuţ Lazăr, primarul comunei Aştileu.
Primăria a chemat în ajutor o echipă de speologi de la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Cluj Napoca. Ei au observat că nivelul apei din peşteră a scăzut dramatic în ultimii ani.
"Sursa de apă a fost foarte bună, nitriţi aproape de loc, iar duritatea nu era foarte mare, încât se putea folosi pentru populaţie", a precizat Alexandru Fekete, chimist, colaborator al Institutului Emil Racoviţă Cluj-Napoca.
Ca să afle motivul scăderii nivelului de apă, speologii au hotărât să treacă dincolo de ultimul sifon al peşterii. După ce au ieşit din apă, speologii şi-au dat seama că au descoperit o nouă galerie a peşterii, lungă de cel puţin 750 de metri.
"Am reuşit să găsim acel, eu îl numesc laborator subteran, care rezervă o serie întreagă de surprize pentru ştiinţă. Deocamdată, am văzut un schelet de mamifer calcifiat", susţine Geza Rajka, scafandru speolog la Institutul de Speologie Emil Racoviţă Cluj-Napoca.
Peştera care alimentează cu apă cele 300 de gospodării va intra într-un program special de protecţie a siturilor de acest gen.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş