Zona de nord-vest a judeţului Bihor are o tradiție de zeci de ani în domeniul extragerii de țiței și gaze naturale. În anii '70, un studiu geologic pentru depistarea unor rezerve noi de hidrocarburi a scos la iveală prezența apei termale. Statul român a construit o bază de tratament, vândută în 2003 unui investitor privat.
„Acest loc l-am descoperit la începutul anilor 2000, când tot circulând pe drumul acesta de Oradea-Zalău am observat că în câmp liber se tot adună oameni și am fost și noi curioși să vedem ce este acolo. Impactul vizual a fost cel care ne-a atras când am văzut această culoare maronie a apei, pentru că noi știam altceva despre apele termale și cred că atunci s-a întipărit în mintea noastră ideea de a face ceva cu locul acesta", îşi aminteşte Adrian Pătălău, managerul complexului turistic din zonă.
Culoarea maronie a apei se datorează fierului, care în contact cu aerul se oxidează.
„Pe lângă fier, apa este foarte bogată și concentrată în minerale: amintesc sarea, care este în concentrație foarte mare, calciu, sulf, magneziu, brom, iod", explică Adrian Pătălău.
„Conține niște elemente foarte benefice pentru buna menținere a organismului uman cum ar fi sulful și sarea, atât microelemente din grupa sărurilor de petrol, parafină, săruri de fier, de calciu„, completează Ioana Moga, medic specialist fizioterapie.
Apa de la Sarcău este benefică în afecțiunile reumatismale atât de tip degenerativ, cât și de tip inflamator.
„Pentru tratarea spondilozelor vertebrale, pentru tratarea herniei de disc, în mod special, dar tot așa, în fază sub acută cronică. Este foarte benefică și pentru afecțiunile uro-genitale atât la femei, cât și la bărbați", a detaliat doctorul Ioana Moga.
Medicii recomandă pacienţilor care vin la Sarcău tratamente de minimum 10 zile. Pe timpul sejurului, turiștii pot sta în cele trei unități de cazare. Tarifele sunt între 130 și 160 de lei pe zi pentru două persoane.
Localitatea Sarcău se afla la doar 36 de kilometri distanță de Oradea, pe drumul ce duce spre Satu Mare.
Reporter: Simona Rusu
Operator: Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş